Przepyszne, po prostu przepyszne! Nawet nie bardzo wiem co mogę więcej napisać kto nie spróbował ten musi to zrobić a kto próbował ten wie jakie to dobre. Jabuszka są w naszych sklepach przez okrągły rok, wiec niezależnie od sezonu i pogody możecie je zrobić zawsze. Choć np. latem ja nie mam na nie ochoty a potem znów budzę się wraz z końcówką jesieni i początkiem zimy i smażę, smażę, smażę pyszne jabuszkowe racuszki. Przeważnie robiłam takie na zwykłych drożdżach ale w tym roku raz jak byłam w sklepie to zabrakło takich jak zwykle używałam, nie jestem specjalnie zwolenniczką, a można by nawet powiedzieć, że bardzo nie jestem używania rzeczy z proszku... no ale ochota przeważyła i kupiłam na spróbowanie paczuszkę. I co się okazało? No fantastyczne! zdecydowanie łatwiej się przygotowuje i nie ma opcji żeby ciasto opadło lub cokolwiek innego się stało co mogłoby sprawić, że nasze wysiłki pójdą na marne a placki nie wyjdą.
JABUSZKOWE RACUSZKI DROŻDŻOWE
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 50g otrębów zbożowych
- 150ml mleka roślin
nego - 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody do namoczenia
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane mielimy i zalewamy ciepłą wodą - odstawiamy do napęcznienia,
- Mąkę i otręby wymieszać i zrobić na środku tej mieszanki dołek do którego wsypujemy łyżkę cukru i suszone drożdże.
- Mleko roślinne podgrzewamy lekko, mniej więcej żeby osiągnęło temperaturę ciała, a następnie zalewamy nim drożdże.
- Gdy na powierzchni mleka zaczynie powstawać pianka to znak że możemy dodać jeszcze starte jabłko i siemię lniane.
- Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 40 min w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu, gdy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość możemy zabierać się za smażenie.
- Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane jakimś syropem. (Ja zawsze wybieram syrop klonowy <3 ! )
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz