Wspaniały do kanapek, tortilli, pity ale równie dobrze można go podać z sosem i ziemniakami. Nieodłączny na wszystkich świątecznych śniadaniach. Mam tu oczywiście na myśli pasztet. Najlepszy z możliwych sposobów na wykorzystanie warzyw pozostałych po gotowaniu bulionu warzywnego. Pyszny, aromatyczny i zrobiony z "odpadków" w moim domu najczęściej z pomidorami lub grzybami. I teraz własnie postanowiłam się z Wami podzielić na ten z pomidorami i czarnuszką. Uwielbiam te małe delikatnie gorzkie i chrupkie nasionka, bo nie dość że w połączeniu z lekko kwaśnymi pomidorami dają rozkosz dla naszego podniebienia to jeszcze dbają o nasze wnętrze i są zdolne do oczyszczania krwi, obniżania gorączki, i przyśpieszania spalania tkanki tłuszczowej.
Czego chcieć więcej?
Czego chcieć więcej?
CZERWONY PASZTET Z CZARNUSZKĄ
Składniki:
- 150g czerwonej soczewicy
- 100g kaszy jaglanej
- cebula
- czosnek
- 2 ugotowane marchewki
- kawałek ugotowanego selera
- 1 ugotowana pietruszka
- 4-5 suszonych pomidorów + olej w którym były zanurzone
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru, oczywiście jeśli macie w domu gotowy sos to też możecie go tutaj jak najbardziej użyć
- kumin mielony, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, mielone nasiona kolendry, czosnek niedźwiedzi, kurkuma
- czarnuszka
- łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy pod wodą a następnie gotujemy na wolnym ogniu w około 500ml wody, aż cała woda zostanie wchłonięta.
- Przyprawy warzywa i soczewicę z kaszą blendujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na samą górę naszego pasztetu wysypujemy około łyżki stołowej czarnuszki i lekko "wklepujemy" ziarenka w masę pasztetową, żeby się nie spaliły podczas pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza na 40-45 minut.
- Niestety soczewica ma to do siebie, że jak jest ciepła to się trochę rozjeżdża, więc musimy poczekać z krojeniem do momentu aż nasz pasztet wystygnie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz