niedziela, 11 grudnia 2016

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawdę chwileczkę pracy i zero wysiłku. Wiem, że przepis który zawiera aż 5 kroków to bardzo długi przepis ale myślę, że na prawdę każdy sobie z nim da radę.
Pamiętajcie tylko żeby nie wyrzucać wytłoczyn czyli tych wiórków, które zostaną po odciśnięciu mleka bo mogą się jeszcze przydać! 



MLEKO KOKOSOWE Z SIEMIENIEM LNIANYM 

Składniki

  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 25 g siemienia lnianego
  • 500 ml ciepłej wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Wiórki i siemię zalewamy ciepłą wodą.
  2. Czekamy 2h.
  3. Blendujemy około 2-3 min 
  4. Przecedzamy przez dwie warstwy gazy. 
  5. Delektujemy się pysznym smakiem . 
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Super przepis, właśnie go próbuję :) Mam nadzieję, że będzie pyszne. A co można zrobić z wytłoczynami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Przepis na ciasto z wytłoczyn już wkrótce :D

      Usuń
  2. Siemię lniane mielone czy blender powinien sobie poradzić z całym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moj sobie spokojnie daje rade i mysle ze kazdy sobie bez problemu poradzi :)

      Usuń
  3. zrobilam. moje pierwsze mleko roslinne - bardzo fajne, aksamitne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można bez siemienia?
    Ciocia Jola

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, a ze względu na siemię na pewno też bardzo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń