Lato w pełni, nic nam nie pozostaje tylko korzystać z tego co nam przynosi. Obfitość świeżych, pachnących i pysznych owoców zachęca do robienia ciast, mimo, że nie jest to mój ulubiony dział w kuchni. Jednak dostatek słońca daje się we znaki i nawet ja mam ochotę upichcić coś słodkiego :D. Czymś co najbardziej kojarzy mi się z wakacjami jest drożdżówka z owocami, ten zapach i podjadanie surowego ciasta prosto z miski...mmmm! Dlatego postanowiłam zrobić jej wegańską wersję. Efekt jaki uzyskałam był fantastyczny, na amatorów słodkości nie musiałam długo czekać, ale za to drożdżówka długo nie postała bo była pyszna !
Kruszonka:
WEGAŃSKA DROŻDŻÓWKA Z OWOCAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
- 300g mąki (ja użyłam jaglanej i pszennej )
- 250g mleka roślinnego (+ na zaczyn )
- 10g świeżych drożdży
- 40g cukru lub innego słodzika (np. syrop klonowy )
- 2 łyżeczki alkoholu
- szczypta soli himalajskiej
- 25g oleju roślinnego (kokosowy lub rzepakowy )
- 100-150g owoców (borówki, śliwki, brzoskwinie, morele....)
Kruszonka:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- 10ml ziemnej wody
- 15g oleju (kokosowy lub rzepakowy)
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozcieramy razem z cukrem aż się zrobią płynne, po czym dodajemy 3 łyżki mleka roślinnego i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min.
- W tym czasie możemy przygotować resztę: wymieszać pozostałe składniki na ciasto w misce, a owoce obrać lub pozbawić pestek i umyć a następnie pokroić. Składniki na kruszonkę należy połączyć i schłodzić.
- Gdy zaczyn się zrobi dodajemy go do wszystkich składników przygotowanych w misce, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h pod przykryciem.
- Gdy minie ten czas a ciasto wyrośnie, przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia na górze układamy owoce a na owoce palcami rozrzucamy kruszonkę.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na około 25 min.
Komentarze
Prześlij komentarz