Przychodzi czasem taka chwila, że zjadłoby się jakiegoś mokrego kotleta z ziemniakami buraczkami lub duszoną kapustką, jak dawniej. I co wtedy zrobić? Za mną od tygodnia chodziło takie danie i po zrobieniu fantastycznych kotlecików z kaszy gryczanej pozostał pewien niedosyt, wiecie na pewno jak to jest gdy ma się na coś ochotę i trafia się na coś łudząco podobnego ale po przekrojeniu okazuje się, że to nie to? Tak własnie było ze mną, rozpoczęłam więc poszukiwania najlepszego przepisu, ale żeby był przy tym łatwy szybki i możliwy do wykonania bez wychodzenia z domu (tzn. bazował na produktach które mam zazwyczaj w swojej kuchni ) i jak się okazało z po raz kolejny wykorzystując dokładnie te same produkty, których używam codziennie jako składników do innych dań można wyczarować właśnie coś zupełnie innego niż codziennie. Wychodzą fantastyczne już za pierwszym razem. Zapraszam ! :D
KOTLETY "mielone" KALAFIOROWE Z KOPERKIEM
Składniki:
- 3/4 główki kalafiora
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 150g kaszy jaglanej
- pęczek koperku
- 5-7 łyżek oleju
- 5-7 łyżek mąki ziemniaczanej
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
- Kalafiora, 1/2 cebuli i ząbek czosnku ścieramy na tarce do miski.
- Gotujemy kasze jaglaną, najlepiej nawet ją troszeczkę rozgotować to będzie się lepiej kleiła.
- Pozostałe nam 1/2 cebuli i ząbki czosnku podsmażamy na złoto-brązowo na oleju pod koniec smażenia dodajemy majeranek i wraz z olejem łączymy z uprzednio startym kalafiorem.
- Dodajemy resztę składników (w tym ugotowaną kaszę) mieszamy, doprawiamy do smaku i można się zabierać za formowanie kotlecików.
- Uformowane kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 min, po upływie tego czasu obracamy wszystkie kotleciki i pieczemy jeszcze przez 7 min.
Możemy podawać jak tradycyjnego mielonego, z ziemniakami i surówką, ale możemy zrobić sobie też pysznego hamburgera, jesli nie zjecie wszystkich, nastepnego dnia mozna zapanierować i usmażyć, nada to kotlecikom jeszcze innego wymiaru. Najlepiej zrobić więcej za jednym zamachem i znaleźć swój ulubiony sposób podania. Prawda, że proste ?
Komentarze
Prześlij komentarz