Zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu, jest to coś fantastycznego. Tak samo jak jego smak. Dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na mój ulubiony chleb. Lubię go tak bardzo dlatego, że wychodzi za każdym razem, jest szybki do zrobienia i zawsze smakuje wspaniale. Może to co mówię brzmi dla Was jak bajka, może próbowaliście innych przepisów na zdrowy domowy chleb i Wam nie wyszło? Jeśli kiedykolwiek próbowałeś zrobić domowe pieczywo i zakończyło się to porażką lub z góry założyłeś, że nie wyjdzie, bądź jeszcze z jakiegoś innego powodu nawet nigdy nie próbowałeś to gwarantuje Ci, że poznanie tego przepisu będzie dla Ciebie przełomem. A więc zaczynajmy! Miska i drewniana łyżka w dłoń i robimy :D
DOMOWY CHLEB KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI
Składniki:
- 3/4kg mąki (ja używam żytniej razowej)
- 3/4 l ciepłej wody
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150g otrębów zbożowych
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- po 1 łyżeczce : kminku, czosnku mielonego, tymianku, soli (najlepiej himalajskiej)
Sposób przygotowania:
- Drożdże wraz z cukrem wkładamy do kubka i ucieramy łyżką aż do momentu kiedy wszystko będzie płynne, wtedy dolewamy kilka łyżek letniej wody i przykryte ściereczką odstawiamy na około 15-25 min.
- W tym czasie wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- Gdy drożdże trochę wyrosną i zacznie się tworzyć "piana" na powierzchni roztworu, możemy dodać je do miski wraz z resztą składników
i wszystko wymieszać na jednolitą masę. - Gotowe ciasto przekładamy do foremki ( ja używam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowane olejem i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach celcjusza.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz