Tak na prawdę to będzie już zupełnie inna sałatka niż ostatnio, no ale też z jarmużem i znów z kiszoną kapustą! Moim zdaniem to niesamowite połączenie daje tyle radości i euforii smaku, że nie potrafię z niego zrezygnować, jeśli jednak kiedyś nadejdzie kiedyś taka chwila, że będziecie mieli już dość możecie zawsze spróbować zamienić kapustę np. na kiszone ogórki. Niesamowite będą też kiszone buraki! Tak na prawdę możecie też dodać wszystko na raz! Kiszonek zawsze mało. A przecież wszyscy już dobrze wiemy, że BURAKÓW NIGDY NIE ZA DUŻO! No ale wracając do jarmużu, który dziś będzie grał pierwsze skrzypce....
Och co ja się będę rozwijać, po prostu zróbcie i jedzcie! Będzie pysznie!
A jak zdrowo!
Jarmużowa z batatem!
Składniki:
- 300 g jarmużu (bez łodyg, same liście)
- 200 g szpinaku/rukoli/botwinki(może być też wszystkiego po trochu)
- 2 łyżki kaparów(opcjonalnie)
- 1 czerwona cebula(pokrojona w kostkę)
- 1 duży upieczony batat (lub dwa mniejsze)
- 250 g kapusty kiszonej
- 1 puszka cieciorki/fasoli czerwonej (może być też jedno i drugie)
- 1/2 avocado
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki soku z kiszonej kapusty/cytryny
- trochę czarnej soli
- pieprz
- ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru lub jakiegoś syropu
Sposób przygotowania:
- Składniki na sos wrzucić do małego słoiczka, porządnie wstrząsnąć i wylać na jarmuż, dokładnie wymasować.
- Dodać całą resztę, zamieszać.
Ot cała filozofia!
I gotowe!
Smacznego!
Ta sałatka spokojnie może stać się daniem obiadowym ale może być też dodatkiem.
Wiem, że się zakochacie, nie będziecie pierwsi!
Komentarze
Prześlij komentarz