Coś niesamowitego, jak zawsze prosto, szybko i przyjemnie. Najbardziej uwielbiam dania jednogarnkowe bo właściwie robią się same i nie trzeba dużo myć jak już jest po wszystkim (jeden garnek), bo kto lubi zmywać? Ale takie pieczone cuda o których chcę Wam dziś opowiedzieć też mają coś wspólnego z wspomnianymi wcześniej jednogarnkowymi daniami, a mianowicie robią się same, kasza gotuje się sama, mieszamy z resztą składników, wstawiamy do piekarnika i znów możemy sobie iść powiesić pranie lub poczytać książkę, a właściwie możecie iść zrobić cokolwiek chcecie bo o to właśnie tu chodzi! Żeby jeść zdrowo, smacznie, wegańsko i nie urobić się po pachy, bo przecież jest jeszcze masa innych rzeczy do robienia w domu poza gotowaniem lub w pracy, może jakiś sport, to wszystko wymaga czasu. A oszczędzając go w kuchni możemy go wykorzystać gdzieś indziej. Absolutnie pyszne, wspaniałe żeby jeść na ciepło w domu z pastą z avocado ale również wyśmienite żeby zjeść na zimno lub wziąć ze sobą na wynos, mało tego sprawdzają się też jako zamiennik chleba, także można śmiało smarować je humusem i przystrajać ogórkami. Zaciekawieni? Opcji jest wiele, ale Wy na pewno znajdziecie swoją ulubioną, koniecznie dajcie znać jaką.
PIECZONE PLACUSZKI GRYCZANE Z CUKINIĄ
Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej białej nie palonej
- 50 g pestek słonecznika
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- pieprz, sól, majeranek, kumin, papryka słodka
Sposób przygotowywania:
- Kaszę płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinię i cebulę ścieramy na tarce.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Kiedy kasza się ugotuje, blędujemy ją ( ale nie musi być bardzo dokładnie)
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
- Formujemy placki na papierze do pieczenia, skraplamy je lekko z wierzchu olejem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika i pieczemy około 30 -35 minut (aż się zarumienią)
Komentarze
Prześlij komentarz