PAD THAI ORZECHOWY
Z
TEMPEHEM I
WASABI
Tempeh to zdecydowanie moja ulubiona odsłona soi, sam w sobie ma taki delikatnie
mleczno-orzechowy posmak a do tego jeszcze oblepiony kremowym orzechowym sosem!
To już szaleństwo!
Przygotowanie tego dania trwa około 15 minut i to włącznie z posprzątaniem.
Z tej ilości składników powstają dwie porcje dla naprawdę głodnych dwóch osób. Jeśli nie macie sezamu, oleju sezamowego, świeżej kolendry nie przejmujcie się i tak będzie pyszne!
Makaron ryżowy i pasta wasabi są dostępne w prawie każdej biedronce, tak samo jak napoje roślinne, jeśli lubicie delikatny posmak kokosa użycie mleka kokosowego, a jeśli zupełnie nie pasuje Wam kokos do dań wytrawnych zrezygnujcie też z oleju kokosowego na rzecz naszego polskiego rzepaku.
Pad thai to takie danie, które dopasowuje się do Ciebie, zawsze możesz dodać więcej cukru jeśli będzie za słone lub za ostre, jeśli wyjdzie za mało wyraziste dolej sosu sojowego, jeszcze limonki i wasabi, kiedy czujesz, że coś Cię bierze wrzuć więcej imbiru, czosnku i pasty miso.
Składniki:
płaski makaron ryżowy
1/2 marchewki
100 g tempehu
1/2 cukini
3-4 cm pora
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju kokosowego
sos:
4-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki masła orzechowego
100 ml napoju roślinnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty wasabi
1 łyżeczka pasty miso
Do podania:
2 łyżki sezamu
olej sezamowy
garść orzeszków ziemnych
dymka
świeża kolendra
limonka
Sposób przygotowania:Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,
Limonkę wyparzamy i myjemy,
Tempeh kroimy w kostkę, marchewkę i cukinię w zapałki, kapustę pekińską w drobne paseczki, czosnek i imbir w plasterki, a por dowolnie,
Na suchej patelni prażymy sezam, przekładamy do miseczki i odstawiamy na później,
Na gorącą patelnię wrzucamy por, marchewkę, imbir i olej kokosowy,
Kiedy marchewka zacznie się zarumieniać dorzucamy tempeh i cukinię,potrząsamy patelnią, żeby wszystko się ze sobą zaprzyjaźniło a na końcu dodajemy kapustę pekińską,
Po kilku kolejnych potrząśnięciach patelnią dodajemy łyżkę cukru i znów potrząsamy żeby równomiernie się rozprowadził,
Zostawiamy około 2-4 minut bez ruchu,
Odcedzamy makaron,
Do słoika wrzucamy i wlewamy wszystkie składniki na sos, zakręcamy pokrywkę i dokładnie wytrząsamy, tak aby powstała jednolita gładka konsystencja,
Makaron przekładamy na patelnię a następnie wszystko zalewamy miksturą ze słoika,
Wyłączamy kuchenkę i mieszamy pałeczkami albo łyżką i widelcem, żeby sos porządnie obkleił makaron,
Nakładamy porcję w głębokie talerze albo miski posypujemy posiekaną dymką, odrobiną orzeszków ziemnych, prażonym sezamem i kolendrą, polewamy olejem sezamowym a na koniec wtykamy w to wszystko 1/2 limonki
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz