Przejdź do głównej zawartości

Dynia.

Mamy środek sezonu na dynię i grzechem byłoby tego nie wykorzystać.W tym roku zaskoczył mnie kolejny gatunek z którym wcześniej nie miałam do czynienia a nawet nie wiedziałam o jego istnieniu. Do tej pory dynia kojarzyła mi się głownie z curry, indyjską zupą krem lub sernikiem dyniowym. Także będąc na moim pobliskim bazarku bardzo się zdziwiłam gdy odszukałam dynię makaronową. Ale jedno wiem na pewno! Ta kombinacja wchodzi do mojego cotygodniowego jadłospisu. Tak szybkiego i tak pysznego obiadu jeszcze nie miałam. Myślę, że to danie i ten rodzaj dyni przekona nawet osoby, które za nią nie przepadają. Nie ma co tu więcej się rozpisywać przepis bardzo krótki to i opis powinien taki być.


Dynia makaronowa z sosem.




Składniki:
  • dynia makaronowa
  • pieczarki
  • sos pomidorowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:



  1. Dynię kroimy na pół i wkładamy do piekarnika na 45-55 minut w 190 stopniach. (piekarnik nie musi być nagrzany)
  2. W tym czasie kroimy pieczarki jak nam się podoba, podduszamy tak by puściły wodę i zalewamy sosem pomidorowym doprawiamy do smaku.
  3. Jak dynia się upiecze wylewamy wodę która się zebrała w jej wnętrzu i widelcem lub łyżką wydłubujemy miąższ ze środka do misek bądź talerza. 
  4. Miąższ polewamy sosem a następnie posypujemy płatkami drożdżowymi i natką pietruszki.

Smacznego!
Dynia ważąca około 2kg wystarczy jako obiad dla 4 osób.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawdę ch

Buraczane kimchi!

Bardzo zdrowe, jak wszystkie kiszonki, genialne dla naszego układu pokarmowego ale też dla immunologicznego! Działa trochę jak syrop z cebuli, który robiła mi moja mama gdy jako dziecko byłam chora. Szybko stawia na nogi, idealne na ten okres kiedy niby już ciepło i lato ale tak na prawdę trochę wieje i w jednej chwili pocimy a równocześnie nas obwiewa. O tym, dlaczego warto jeść buraczki w każdej postaci pisałam już  tutaj , dodam jeszcze tylko, że jedzenie buraczków również odczuwalnie poprawia wydolność organizmu. A jeżeli chodzi o smak to jest trochę ostre, trochę kwaśne a dzięki burakowi i marchewce również słodkie! Po prostu FENOMENALNE. Sprawdzi się genialnie do  sałatki z jarmużu , ale też to talnie polecam tak po prostu zwyczajnie z puree ziemniaczanym!    BURACZKOWE KIMCHI Składniki: 1 duży lub dwa małe buraki 1 kapusta pekińska 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 łyżka cukru  1 łyżeczka papryki wędzonej 5 łyżek so

leniwe kopytka z dynią

Są przepyszne i delikatne, rozpływają się w ustach, można jeść je na słodko z syropem klonowym lub powidłami. Można też na wytrawnie, same w jakimś sosie, np. pieczarkowym albo z  pulpecikami . W całej procedurze przygotowania kluczowe jest przeciskanie przez praskę, trzeba to zrobić na gładko, wtedy kopytka będą same wskakiwać do buzi. Tofu zapewnia im subtelną miękkość a dodatek dyni nadaje śliczny żółciutki kolor. Kopytka to też dobry sposób żeby zużyć ziemniaki które zostały z poprzedniego obiadu, chociaż u mnie w domu to się raczej rzadko zdarza żeby jakieś ziemniaki zostały. Jak już je przygotujemy możemy zjeść od razu na ciepło lub zostawić na później i albo ponownie zagotować albo odsmażyć. KOPYTKA LENIWE Z TOFU I DYNIĄ Składniki:  kostka tofu 500 g ziemniaków 200 g dyni 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Sposób przygotowania:  Ziemniaki i dynię ugotować. Dokładnie przecisnąć przez praskę razem z tofu Dodać mąki i sól. Z powst