Bardzo lubię tarty wszelkiego rodzaju na słodko, na słono obojętnie wszystkie są pyszne. No tak ale jak zrobić kruche ciasto bez jajka i masła? Czy to się w ogóle da? No i pewnego dnia chciałam spróbować zrobić ucierane ciasto ze śliwkami takie jak robiła moja mama (oczywiście w wersji wegańskiej) i zamiast oczekiwanego efektu uzyskałam kruche ciasto ze śliwkami. Nie czekając dłużej zaczęłam kombinować bo pojawił się kolejny problem jak zrobić szpinak żeby był smaczny i nie smakował błotkiem bez dodatku fety albo chociaż serka wiejskiego? I oto jest tarta idealna, jak wszystkie moje przepisy szybka łatwa do wykonania i oczywiście pyszna! Nic tylko robić!
WEGAŃSKA TARTA ZE SZPINAKIEM
Składniki na ciasto:
Składniki na wkład:
- 400g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, majeranek,
+ płatki drożdżowe i natka pietruszki do posypania na upieczoną już tartę
Sposób przygotowania:
- Mieszamy mąkę z olejem kokosowym i szczyptą soli łyżką (żeby nie rozgrzewać ciasta) i stopniowo łyżka po łyżce dolewamy zimną wodę do momentu aż masa osiągnie konsystencję plasteliny.
- Cisto przekładamy do formy i wstawiamy na co najmniej 15 min do lodówki.
- W tym czasie włączamy piekarnik żeby się nagrzał do 180 stopni
- W tym czasie wszystkie składniki na farsz poza suszonymi pomidorami miksuję w blenderze a następnie pokrojone w takie większe kawałki pomidory łączę z powstałą masą.
- Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwam widelcem. Pieczemy przez 15 min.
- Gdy ciasto jest już podpieczone wylewamy na nie naszą szpinakową masę i pieczemy jeszcze około 20 minut.
- Całość na zakończenie posypujemy natką pietruszki i płatkami drożdżowymi
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz