Przejdź do głównej zawartości

Posty

leniwe kopytka z dynią

Są przepyszne i delikatne, rozpływają się w ustach, można jeść je na słodko z syropem klonowym lub powidłami. Można też na wytrawnie, same w jakimś sosie, np. pieczarkowym albo z  pulpecikami . W całej procedurze przygotowania kluczowe jest przeciskanie przez praskę, trzeba to zrobić na gładko, wtedy kopytka będą same wskakiwać do buzi. Tofu zapewnia im subtelną miękkość a dodatek dyni nadaje śliczny żółciutki kolor. Kopytka to też dobry sposób żeby zużyć ziemniaki które zostały z poprzedniego obiadu, chociaż u mnie w domu to się raczej rzadko zdarza żeby jakieś ziemniaki zostały. Jak już je przygotujemy możemy zjeść od razu na ciepło lub zostawić na później i albo ponownie zagotować albo odsmażyć. KOPYTKA LENIWE Z TOFU I DYNIĄ Składniki:  kostka tofu 500 g ziemniaków 200 g dyni 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Sposób przygotowania:  Ziemniaki i dynię ugotować. Dokładnie przecisnąć przez praskę razem z tofu Dodać mąki ...

zupa pieczona

Pyszna, odżywcza, lekko rozgrzewająca zupa, która sama się robi! Tak gęsta jak tego potrzebujesz, zawsze możesz dodać jeszcze trochę wody, lub mleka sojowego. Lato się już powoli zbliża ku końcowi, to idealna zupa na ten przejściowy czas. Smacznego! KREMOWA ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I POMIDORKÓW Składniki:   1/2 dyni 1 marchewka 100 g czerwonej soczewicy 400 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju puszka mleka kokosowego 3-4 łyżki curry szczypta cynamonu 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 🍅Dynię i marchewkę pokroić i wyłożyć razem z pomidorkami na blachę do pieczenia, dorzucić czosnek, imbir, łyżkę curry i oleju, wymieszać i wstawić do piekarnika na 40-50 minut. 🍅Soczewicę wypłukać i ugotować. 🍅Jak dynia będzie miekka, pomidorki zarumienione, a soczewica ugotowana to wszystko razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do garnka i blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy jeszcze dodać łyżkę sosu sojoweg...

pulpeciki.

focaccia

Jeśli chodzi o focaccie to są trzy zasady!  Na focaccie możesz położyć wszystko! Na focacci nigdy nie jest za dużo dodatków! Focacci nigdy dość!  Mąkę z ryżu, owsianą, czy z cieciorki możesz zrobić sam. Najlepiej zamknij wszystkie okna w domu kiedy drożdże rosną, chociaż na tę chwilę kiedy są pod szmatką i zaczynają działać. W tym przepisie ciasto jest lekkie, podniesie się do góry i otuli zapadające się w nim dodatki!  Jeśli chcesz aby Twoja focaccia była całkowicie bezglutenowa możesz użyć bezglutenowej mąki owsianej albo zastąpić ją dodatkową porcją mąki z cieciorki. FOCACCIA (vegan)       Składniki:  50 g mąki ryżowej 130 g mąki z cieciorki 50 g mąki pszennej lub owsianej  170 g letniej wody 2-3 łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 25 g drożdży 1 łyżka cukru oliwa,  3 łyżki passaty pomidorowej, suszone pomidory, 2-3 ząbki czosnku, cukinia, pomidorki koktajlowe, pieczarki, płatki drożdżowe, ...

pomidor kiszony

Kisić możemy wszystko, kiszone pomidory są lekko kwaśne lekko słone, ale też nadal lekko słodkie, a do tego na prawdę czosnkowe. Jak są gotowe to zaczną same wychodzić ze skórki. Można je wtedy wyciągnąć, zblendować i zawekować. Są też genialne jako dodatek do misio . KISZONE POMIDORY Składniki:  1 kg pomidorów sól 5-6 ząbków czosnku gałązka rozmarynu gałązka tymianku koperek liść chrzanu* kawałek chrzanu* + słoik Sposób przygotowania:  🍅 Zacznij od wyparzenia słoika i zakrętki, lub pokrywki!  🍅 Na dnie słoika ułóż koper, potem pomidory, na to czosnek, rozmaryn i tymianek (ewentualnie na koniec chrzan i liść chrzanu - opcjonalnie)  🍅 Wszytko zasypujemy około 1-1.5 łyżki soli i zalewamy wodą, tak żeby nic nie wystawało. Słoik zakręcamy, możemy nim trochę potrząsnąć żeby sól się lepiej rozpuściła (lekko). 🍅 Odstawiamy w kąt kuchni na 3-4 dni.     Smacznego!

Drożdżówka bez niczego!

Drożdżówka bez niczego, bez jaj, bez glutenu a nawet można nawet zamienić cukier w przepisie ksylitol albo erytrytol. Mąkę owsianą spokojnie możecie zrobić w domu, blendując płatki owsiane na pył. Mąkę z cieciorki też można zrobić samemu, jednak do tego potrzeby już będzie trochę mocniejszy blender. Konsystencja ciasta powinna być lekko płynna, tak żeby opuściła blender oporów. Lepiej też wziąć sobie wiekszą blachę, żeby ciasto nie uciekło nam podczas pieczenia. Możemy jeść na ciepło z  lodami  albo po prostu z kawcią.  Smacznego!  DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (vegan) Składniki:  200 g mleka roślinnego 25 g drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 130 g mąki z cieciorki 70 g mąki owsianej 20 g oleju szczypta soli kruszonka: 50 g mąki owsianej 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru trzcinowego skórka starta z połowy cytryny rabarbar i truskawki Sposób przygotowania:  🍓 Drożdże ucierać w kubku razem z łyżką cukru aż zrob...

letniaczek

Letniaczek - szybka i pyszna zupa w sam raz na gorące dni! Żadnego gotowania, żadnego bulionu, tylko blender, tarka, zakwasik z lodówki i po sprawie. Ziemniaki można ugotować wcześniej (nawet wczoraj) i podawać zupkę z zimnymi. Nasiona słonecznika najlepiej trochę przepłukać, żeby zmyć z nich ewentualny kurz i jakieś inne syfki. Jeśli używasz blendera ręcznego to też się uda, tylko po prostu namocz słonecznik chociaż z 3 h , żeby się łatwiej zmiksował. Jeśli chodzi o buraki, to ja raz w tygodniu piekę je przy okazji jakiegoś ciasta, albo ziemniaków, tak żeby wykorzystać już ciepły piekarnik. Buraczki obrane i pokrojone z czosnkiem w naczyniu żaroodpornym z przykrywką muszą spędzić w piecyku około godziny, potem można je tam zostawić do wystygnięcia, to puszczą jeszcze więcej pysznego, słodkiego soku. Jak wystygną blenduję lub ścieram na tarce, pakuje do słoików i trzymam w lodówce. Bez octu, bez soku z cytryny. Do tego przepisu ja używam mleka sojowego, ale tak na prawdę każde nie...