Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka bez niczego!

Drożdżówka bez niczego, bez jaj, bez glutenu a nawet można nawet zamienić cukier w przepisie ksylitol albo erytrytol. Mąkę owsianą spokojnie możecie zrobić w domu, blendując płatki owsiane na pył. Mąkę z cieciorki też można zrobić samemu, jednak do tego potrzeby już będzie trochę mocniejszy blender. Konsystencja ciasta powinna być lekko płynna, tak żeby opuściła blender oporów. Lepiej też wziąć sobie wiekszą blachę, żeby ciasto nie uciekło nam podczas pieczenia. Możemy jeść na ciepło z lodami albo po prostu z kawcią. 
Smacznego!




 DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
(vegan)




Składniki: 

200 g mleka roślinnego
25 g drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
130 g mąki z cieciorki
70 g mąki owsianej
20 g oleju
szczypta soli

kruszonka:
50 g mąki owsianej
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru trzcinowego
skórka starta z połowy cytryny

rabarbar i truskawki




Sposób przygotowania: 

🍓Drożdże ucierać w kubku razem z łyżką cukru aż zrobią się płynne, potem zalać 1/2 porcji mleka roślinnego w temperaturze pokojowej, zakryć ściereczką i odstawić na około 10 minut,

🍓Truskawki i obrany rabarbar pokroić.

🍓Do blendera wrzucić pozostałe składniki na ciasto, kiedy drożdże zaczną się pienić je również dodać i wszystko razem zblendować na gładką masę,

🍓W osobnej miseczce zagnieść palcami kruszonkę,

🍓Wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć na nią owoce i zasypać kruszonką,

🍓Piec w 180* z termoobiegiem około 35 minut aż kruszonka się lekko zarumieni. 




Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawdę ch

Buraczane kimchi!

Bardzo zdrowe, jak wszystkie kiszonki, genialne dla naszego układu pokarmowego ale też dla immunologicznego! Działa trochę jak syrop z cebuli, który robiła mi moja mama gdy jako dziecko byłam chora. Szybko stawia na nogi, idealne na ten okres kiedy niby już ciepło i lato ale tak na prawdę trochę wieje i w jednej chwili pocimy a równocześnie nas obwiewa. O tym, dlaczego warto jeść buraczki w każdej postaci pisałam już  tutaj , dodam jeszcze tylko, że jedzenie buraczków również odczuwalnie poprawia wydolność organizmu. A jeżeli chodzi o smak to jest trochę ostre, trochę kwaśne a dzięki burakowi i marchewce również słodkie! Po prostu FENOMENALNE. Sprawdzi się genialnie do  sałatki z jarmużu , ale też to talnie polecam tak po prostu zwyczajnie z puree ziemniaczanym!    BURACZKOWE KIMCHI Składniki: 1 duży lub dwa małe buraki 1 kapusta pekińska 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 łyżka cukru  1 łyżeczka papryki wędzonej 5 łyżek so

leniwe kopytka z dynią

Są przepyszne i delikatne, rozpływają się w ustach, można jeść je na słodko z syropem klonowym lub powidłami. Można też na wytrawnie, same w jakimś sosie, np. pieczarkowym albo z  pulpecikami . W całej procedurze przygotowania kluczowe jest przeciskanie przez praskę, trzeba to zrobić na gładko, wtedy kopytka będą same wskakiwać do buzi. Tofu zapewnia im subtelną miękkość a dodatek dyni nadaje śliczny żółciutki kolor. Kopytka to też dobry sposób żeby zużyć ziemniaki które zostały z poprzedniego obiadu, chociaż u mnie w domu to się raczej rzadko zdarza żeby jakieś ziemniaki zostały. Jak już je przygotujemy możemy zjeść od razu na ciepło lub zostawić na później i albo ponownie zagotować albo odsmażyć. KOPYTKA LENIWE Z TOFU I DYNIĄ Składniki:  kostka tofu 500 g ziemniaków 200 g dyni 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Sposób przygotowania:  Ziemniaki i dynię ugotować. Dokładnie przecisnąć przez praskę razem z tofu Dodać mąki i sól. Z powst