Przejdź do głównej zawartości

focaccia

Jeśli chodzi o focaccie to są trzy zasady! 
Na focaccie możesz położyć wszystko!
Na focacci nigdy nie jest za dużo dodatków!
Focacci nigdy dość! 
Mąkę z ryżu, owsianą, czy z cieciorki możesz zrobić sam.
Najlepiej zamknij wszystkie okna w domu kiedy drożdże rosną, chociaż na tę chwilę kiedy są pod szmatką i zaczynają działać. W tym przepisie ciasto jest lekkie, podniesie się do góry i otuli zapadające się w nim dodatki! 
Jeśli chcesz aby Twoja focaccia była całkowicie bezglutenowa możesz użyć bezglutenowej mąki owsianej albo zastąpić ją dodatkową porcją mąki z cieciorki.



FOCACCIA
(vegan)

      Składniki: 

50 g mąki ryżowej
130 g mąki z cieciorki
50 g mąki pszennej lub owsianej 
170 g letniej wody
2-3 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli

25 g drożdży
1 łyżka cukru

oliwa, 
3 łyżki passaty pomidorowej,
suszone pomidory,
2-3 ząbki czosnku,
cukinia, pomidorki koktajlowe, pieczarki,
płatki drożdżowe, oregano

świeża bazylia


                   Sposób przygotowania: 

Drożdże wraz z cukrem utrzeć w kubku, aż zrobią się płynne,
dodać łyżkę mąki i trochę letniej wody - przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, 

W tym czasie pokroić dodatki - czosnek, cukinię, suszone pomidory, pieczarki w plasterki, a pomidorki po prostu na pół,

Do blendera wrzucić wszystkie mąki, olej, pozostałą wodę, szczyptę soli, no i zaczyn,

Blendować - masa ma swobodnie, ewentualnie z małą pomocą łyżki wylewać się z kielicha blendera, 

Powstałą gładką masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozsmarować łyżką,
skrapić passatą, wyłożyć dodatki, posypać płatkami drożdżowymi i oregano,

Piec do 15 minut w 190* bez termoobiegu. 

Pamiętajcie, że jeśli otworzycie piekarnik w trakcie pieczenia to ciasto się przeziębi i opadnie, więc kiedy już otwieramy drzwiczki musi być pewność, że ciasto się delikatnie zarumieniło!


Podajemy skropione oliwą ze świeżą bazylią!





Smacznego! 


Komentarze

  1. U mnie wszyscy uwielbiają foccacię, choć zazwyczaj robię ją tylko z rozmarynem. :) Jest idealnym dodatkiem do wegetariańskiej zupy-krem kukurydzianej. Pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  2. 21 yr old VP Product Management Stacee Marlor, hailing from Fort Saskatchewan enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Surfing. Took a trip to Thracian Tomb of Sveshtari and drives a Mercedes-Benz SSK Roadster. moj link

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawdę ch

Buraczane kimchi!

Bardzo zdrowe, jak wszystkie kiszonki, genialne dla naszego układu pokarmowego ale też dla immunologicznego! Działa trochę jak syrop z cebuli, który robiła mi moja mama gdy jako dziecko byłam chora. Szybko stawia na nogi, idealne na ten okres kiedy niby już ciepło i lato ale tak na prawdę trochę wieje i w jednej chwili pocimy a równocześnie nas obwiewa. O tym, dlaczego warto jeść buraczki w każdej postaci pisałam już  tutaj , dodam jeszcze tylko, że jedzenie buraczków również odczuwalnie poprawia wydolność organizmu. A jeżeli chodzi o smak to jest trochę ostre, trochę kwaśne a dzięki burakowi i marchewce również słodkie! Po prostu FENOMENALNE. Sprawdzi się genialnie do  sałatki z jarmużu , ale też to talnie polecam tak po prostu zwyczajnie z puree ziemniaczanym!    BURACZKOWE KIMCHI Składniki: 1 duży lub dwa małe buraki 1 kapusta pekińska 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 łyżka cukru  1 łyżeczka papryki wędzonej 5 łyżek so

leniwe kopytka z dynią

Są przepyszne i delikatne, rozpływają się w ustach, można jeść je na słodko z syropem klonowym lub powidłami. Można też na wytrawnie, same w jakimś sosie, np. pieczarkowym albo z  pulpecikami . W całej procedurze przygotowania kluczowe jest przeciskanie przez praskę, trzeba to zrobić na gładko, wtedy kopytka będą same wskakiwać do buzi. Tofu zapewnia im subtelną miękkość a dodatek dyni nadaje śliczny żółciutki kolor. Kopytka to też dobry sposób żeby zużyć ziemniaki które zostały z poprzedniego obiadu, chociaż u mnie w domu to się raczej rzadko zdarza żeby jakieś ziemniaki zostały. Jak już je przygotujemy możemy zjeść od razu na ciepło lub zostawić na później i albo ponownie zagotować albo odsmażyć. KOPYTKA LENIWE Z TOFU I DYNIĄ Składniki:  kostka tofu 500 g ziemniaków 200 g dyni 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Sposób przygotowania:  Ziemniaki i dynię ugotować. Dokładnie przecisnąć przez praskę razem z tofu Dodać mąki i sól. Z powst