Letniaczek - szybka i pyszna zupa w sam raz na gorące dni! Żadnego gotowania, żadnego bulionu, tylko blender, tarka, zakwasik z lodówki i po sprawie. Ziemniaki można ugotować wcześniej (nawet wczoraj) i podawać zupkę z zimnymi. Nasiona słonecznika najlepiej trochę przepłukać, żeby zmyć z nich ewentualny kurz i jakieś inne syfki. Jeśli używasz blendera ręcznego to też się uda, tylko po prostu namocz słonecznik chociaż z 3 h , żeby się łatwiej zmiksował. Jeśli chodzi o buraki, to ja raz w tygodniu piekę je przy okazji jakiegoś ciasta, albo ziemniaków, tak żeby wykorzystać już ciepły piekarnik. Buraczki obrane i pokrojone z czosnkiem w naczyniu żaroodpornym z przykrywką muszą spędzić w piecyku około godziny, potem można je tam zostawić do wystygnięcia, to puszczą jeszcze więcej pysznego, słodkiego soku. Jak wystygną blenduję lub ścieram na tarce, pakuje do słoików i trzymam w lodówce. Bez octu, bez soku z cytryny.
Do tego przepisu ja używam mleka sojowego, ale tak na prawdę każde niesłodzone będzie dobre, nawet jak lubicie to i kokosowe chyba, bo ja to akurat nie przepadam za posmakiem kokosa w wytrawnych daniach (chyba, że mówimy o kuchni wschodniej), myślę, że jest tu nie potrzebny, ale jak macie ochotę i lubicie to czemu nie. Ważne żeby DO mleka wlewać zakwas, bo wtedy powstanie taka jakby maślanka, mleko zareaguje z kwasem i będą bąbelki!
Kiedy zupa będzie stała w lodówce, na wierzchu może pojawić się ich więcej, mogą utworzyć piankę, nie przejmujcie się tym. Domowy zakwas ciągle reaguje dopóki go nie zagotujemy, dlatego nawet w zupie będzie dalej aktywnie pracował. W sumie w tym przepisie własnie o to chodzi, o ten delikatnie kwaśny smak, połączony ze słodkimi burakami, orzeźwiającymi ogórkami i lekko ostrą rzodkiewką. Trzymajcie się ciepło, jedzcie zimne zupy i niech koper będzie z Wami!
LETNIACZEK
Składniki:
500 ml zakwasu z buraczków
100 ml napoju roślinnego (nie słodzonego!)
50 g nasion słonecznika
2 upieczone buraczki
3 ogórki gruntowe (mogą być też małosolne)
4 rzodkiewki
1/2 cebuli
pieprz
dużo kopru i szczypiorku do posypania
5 - 6 ziemniaczków
Sposób przygotowania:
🥒Rzodkiewki, cebulkę, upieczone buraczki i obrane ze skórki ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
🥒Do blendera wrzucamy w odpowiedniej kolejności - nasionka słonecznika, mleko roślinne i zakwas z buraczków - Wszystko razem miksujemy na gładko.
🥒Zalewamy starte warzywa zawartością blendera, dorzucamy koper i szczypiorek, mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzło na co najmniej 30 minut do lodówki!
🥒W tym czasie gotujemy ziemniaczki w mundurkach.
🥒Podajemy z ziemniaczkami posypane porządną porcją kopru i szczypiorku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz