Była już wiosenna, teraz czas na jesienną!
A jak jesień to dynia! Wszędzie króluje już kolor pomarańczowy, a wszystko dostaje delikatnych rumieńców i to nie tylko w kuchni.
Lasagne to bardzo wdzięczne i szybkie w wykonaniu danie, można przygotować rano, upiec wieczorem, można zajadać na ciepło jak i na zimno. Można zrobić więcej i mieć na kilka dni. Idealna na coraz dłuższe i coraz chłodniejsze wieczory, na spotkania ze znajomymi i romantyczne kolacje.
Czy jest ktoś kto nie lubi lazani?
JESIENNA LASAGNE
A jak jesień to dynia! Wszędzie króluje już kolor pomarańczowy, a wszystko dostaje delikatnych rumieńców i to nie tylko w kuchni.
Lasagne to bardzo wdzięczne i szybkie w wykonaniu danie, można przygotować rano, upiec wieczorem, można zajadać na ciepło jak i na zimno. Można zrobić więcej i mieć na kilka dni. Idealna na coraz dłuższe i coraz chłodniejsze wieczory, na spotkania ze znajomymi i romantyczne kolacje.
Czy jest ktoś kto nie lubi lazani?
JESIENNA LASAGNE
(vegan)
Składniki:
2 szklanki startej dyni hokkaido
1 szklanka startej cukinii
6 średnich pomidorów8 pieczarek
2-3 garści szpinaku
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
100 ml passaty pomidorowej
100 ml napoju roślinnego (niesłodzonego)
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sos sojowy
płatki drożdżowe
pieprz świeżo mielony
szczypta oregano (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
🥫Soczewicę płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pieczarki kroimy dowolnie, 3 pomidory na ćwiartki, 1/2 cebuli w piórka.
🥫Ugotowaną soczewicę mieszamy w misce z passatą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oleju z pomidorów.
🥫Do kielicha blendera wrzucamy pozostałe pomidory, olej z suszonych pomidorów, napój roślinny, 1/2 cebuli świeżo mielony pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, garść płatków drożdżowych, 2 ząbki czosnku i blendujuemy.
🥫No i składamy: wykładamy dno naczynia żaroodpornego makaronem,
potem układamy startą dynię i opruszamy ją odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu
znów makaron,
przygotowana soczewica,
makaron,
starta cukinia z cebulą,
makaron,
szpinak, pieczarki,
makaron,
polewamy sosem z blendera,
układamy na górze ćwiartki pomidorów,
ewentualnie wszystko jeszcze posypać odrobiną oregano
🥫Odstawiamy na minimum 1/2h , żeby makaron mógł lekko zmięknąć.
🥫Pieczemy około 30 minut w 180* aż pomidory zaczną się delikatnie rozpadać a całość nabierze rumieńców.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz