To jeden z tych przepisów o kategorii: łatwe i szybkie ale szalenie pyszne!
Prawdziwe comfortfood z kopniakiem! Ta cytrynowa lekko orzeźwiająca nuta, dla mnie po prostu bomba! Zakochałam się no! I totalnie chce szerzyć tę miłość dalej! Jeśli tak jak ja kochacie ziemniaczki i jecie prawie codziennie, to to o tutaj to taka bardziej wykwintna wersja, można by rzec świąteczna, taka na przyjście gości i to nawet tych niespodziewanych, niezapowiedzianych. No co jak co, ale chyba cytrynę i ziemniaki to każdy ma w domu, no chyba, że akurat się skończyły, ale te produkty to nawet i w żabkach sprzedają, a te otwarte nawet jeśli niedziela niehandlowa. Jest to niby przepis na ziemniaczki ale właściwie można też dorzucić marchewkę, pieczarki, cebulę, bakłażana, szparagi, wszystko co zamoczymy w tej marynacie będzie pyszne!
W tym przepisie w sumie to wszystko można zamienić, cytrynę na limonkę, oliwę na olej, sos sojowy na sól, pieprz świeżo mielony na młotkowany, a czosnek na czosnek. Zamiast kolendry też może być po prostu, po polsku natka pietruszki, a jak nie ma świeżych ziół to i suszone zdadzą egzamin. Proste?
No i tak na prawdę nie trzeba nawet piec ziemniaków, można upiec cokolwiek! Niech poniesie Was wyobraźnia i zawładnie Wami kreatywność!
PS. Uwaga, uwaga! Taka marynatka sprawdzi się też genialnie kiedy będziecie przygotowywać grilla!
ORZEŹWIAJĄCE PIECZONE ZIEMNIACZKI
Składniki:
💚ziemniaków tyle ile chcemy
💚świeża kolendra do podania
🍋marynata:
1/2 cytryny⇾ skórka
1/4 limonki⇾ skórka + sok
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
pieprz świeżo mielony
łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
🥔 ziemniaki( i resztę warzyw) myjemy lub obieramy, kroimy na kawałki mniej więcej jednakowej wielkości, żeby się równomiernie upiekły,
🥔 koniecznie trzeba sparzyć i wyszorować cytrynę i limonkę zanim zetrzemy skórkę!
🥔 pokrojone warzywa razem ze składnikami marynaty mieszamy→ najlepiej ręką w misce, tak żeby wszystko się ładnie połączyło, całość odstawiamy na około 15 minut,
🥔 piec w brytfance lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, około 40 min w 200*
czas pieczenia mocno zależy od piekarnika i osobistych preferencji jeśli chodzi o chrupkość skórki ziemniaczków, najlepiej jak po mniej więcej 30 minutach będziemy już zaglądać do nich co jakiś czas,
🥔 podajemy posypane kolendrą w towarzystwie jeszcze czegoś pysznego lub bez, bo same też są świetnie!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz