Zapiekanki i zupy to moje ulubione dania, są pyszne aromatyczne a na dodatek nastawiam i zostawiam, a potem już robią się same. Cała zabawa w przygotowania zajęła mi niewiele ponad 15 minut, myślę, że jeśli zatrudnicie kogoś do krojenia pieczarek i ścierania cukinii to pójdzie Wam jeszcze szybciej. Makaron musi nasiąknąć smakiem, i delikatnie wpić sos żeby trochę zmięknąć. Dlatego dobrze jest złożyć sobie coś takiego wcześniej, wieczorem poprzedniego dnia, albo rano, najlepsza jest jak postoi tak z 5h w lodówce. Potem wracamy sobie do domku, hop do piekarnika, zanim się ogarniemy i obejrzymy już będzie upieczona. Szparagi dobrze jest układać na przemian koronami, to wtedy każdy kawałek będzie ich miał po równo.
Użyłam tutaj chwilkę moczonego granulatu sojowego ale świetnie sprawdzi się też po prostu ugotowana, a może nawet lekko rozgotowana czerwona soczewica.
Ci co nie jedzą glutenu pewnie wiedzą ale i tak napiszę, że dla Was też robią makaron do lasagne, także nie ma już chyba więcej wymówek żeby nie zrobić czegoś tak pysznie szybkiego!
WIOSENNA LASAGNE
(vegan)
Składniki:
1/2 pęczka szparagów
8 pieczarek
1 średnia cukinia
4 ząbki czosnku
50g suchego granulatu sojowego
300g passaty pomidorowej
100g mleka sojowego
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sos sojowy
płatki drożdżowe
garść pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskie
pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
🥫Najpierw zalewamy granulat sojowy ciepłą wodą i odstawiamy a w tym czasie
pieczarki kroimy dowolnie, pomidorki na połówki, cukinię ścieramy na tarce, szparagom przycinamy twarde końcówki.
🥫Granulat odcedzamy i mieszamy w misce z połową przygotowanej passaty, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oleju z pomidorów i łyżeczką ziół prowansalskich.
🥫Sos najłatwiej miesza się w jakimś słoiku, wrzucamy więc do słoika pozostałą passatę, olej z suszonych pomidorów, mleko sojowe, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, garść płatków drożdżowych, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zakręcamy wieczko i mocno wstrząsamy, tak żeby wszystkie składniki się wymieszały.
🥫No i składamy: wykładamy dno naczynia żaroodpornego makaronem,
potem pieczarki,
znów makaron,
przygotowany granulat sojowy,
makaron,
starta cukinia,
makaron,
szparagi i pomidorki
wszystko polewamy sosem,
🥫Odstawiamy na co najmniej godzinę, żeby makaron mógł sobie nasiąknąć smakiem wnętrza, lekko zmięknąć.
🥫Pieczemy około 30 minut w 180* aż sosik zamieni się w chrupiącą skorupkę, pomidorki lekko się rozjadą a korony szparagów delikatnie przyrumienią.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz