Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

szpinak rz膮dzi!馃尶

Ta sa艂atka to po prostu co艣 niesamowitego! Od momentu kiedy zosta艂a wymy艣lona w domu rozpocz臋艂y si臋 spory. O to kto zje wi臋cej oczywi艣cie! To nie jest m贸j pomys艂, ale wsp贸lnie stwierdzili艣my, 偶e 艣wiat musi tego posmakowa膰! Jest najzwyczajniej w 艣wiecie IDEALNA! Tak, tak, m贸j narzeczony przyrz膮dza mi w艂asnie takie specja艂y! Niby zazwyczaj chce j膮 poda膰 z pieczonymi ziemniakami, ale musz臋 si臋 przyzna膰, 偶e 1/2 tego co przygotowa艂am zjadam tak mimochodem, zupe艂nie przy okazji b臋d膮c w kuchni by sprawdzi膰 poziom upieczenia ziemniak贸w.... no i smak sa艂atki, ale to przecie偶 tylko tak przy okazji :D.






SZA艁OWA SA艁ATKA SZPINAKOWA


Sk艂adniki: 
馃嵔opakowanie szpinaku/rucoli/roszponki
馃嵔3-4 suszone pomidory z oleju*
馃嵔2 艂y偶ki tahini
馃嵔2 艂y偶ki sosu sojowego
馃嵔zio艂a prowansalskie
馃嵔pestki dyni/nasiona konopi






Spos贸b przygotowania: 


馃Myjemy zielenin臋.
馃Nasionka pra偶ymy na suchej patelni.
馃Suszone pomidory kroimy w jakie艣 mniejsze kszta艂ty.
馃Przeciskamy czosnek przez prask臋.
馃Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki.

馃Wszystko mieszamy ze sob膮 w misce!





Smacznego!



Zielenin臋 mo偶na miesza膰, mo偶na stosowa膰 wymiennie, suszone pomidory dodaj膮 s艂odyczy, ale nie s膮 obowi膮zkowe. Co mog臋 jeszcze podpowiedzie膰? Je艣li chcesz zamieni膰 j膮 w danie obiadowe dodaj jeszcze ugotowan膮 komos臋 ry偶ow膮, albo dorzu膰 pieczone ziemniaki mog膮 by膰 i s艂odkie i zwyk艂e!
Jak macie to wrzu膰cie jeszcze z 艂y偶k臋 p艂atk贸w dro偶d偶owych.

Ps.. jak ju偶 sa艂atka zostanie poch艂oni臋ta to mo偶na wyczy艣ci膰 misk臋 grzank膮..

Komentarze

  1. Fajna! <3 Musz臋 tylko poczeka膰 na sa艂aty z w艂asnej uprawy :)

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis b臋dzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przysz艂a ale wieczory mamy ju偶 ch艂odne. Ostatnio nasz艂a mnie ogromna ochota na kakao ale w lod贸wce 偶adnego mleka ro艣linnego nie by艂o wida膰, a jak wiadomo bez mleka to nie kaka艂ko. Ca艂e szcz臋艣cie paczka z przed艣wi膮tecznymi zapasami ju偶 do mnie dotar艂a a w niej wi贸rki kokosowe i siemi臋 lniane. D艂ugo si臋 nie zastanawiaj膮c zabra艂am si臋 do roboty. Nastawi艂am co trzeba i zanim si臋 obejrza艂am  pi艂am ju偶 pyszne kakao. Mam nadziej臋, 偶e i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Je艣li uda Wam si臋 nie wypi膰 wszystkiego od razu to mo偶ecie zaobserwowa膰, 偶e po nocy sp臋dzonej w lod贸wce zacznie si臋 rozwarstwia膰. Warstw臋 g贸rn膮 (t臋 bardziej g臋st膮 / t艂ust膮 ) mo偶na spokojnie ubija膰 na sztywn膮 bit膮 艣mietan臋. Jestem pewna, 偶e jak spr贸bujecie to ju偶 nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zw艂aszcza, 偶e moja propozycja kosztuje oko艂o 4 z艂 za litr plus na prawd臋 ch

Buraczane kimchi!

Bardzo zdrowe, jak wszystkie kiszonki, genialne dla naszego uk艂adu pokarmowego ale te偶 dla immunologicznego! Dzia艂a troch臋 jak syrop z cebuli, kt贸ry robi艂a mi moja mama gdy jako dziecko by艂am chora. Szybko stawia na nogi, idealne na ten okres kiedy niby ju偶 ciep艂o i lato ale tak na prawd臋 troch臋 wieje i w jednej chwili pocimy a r贸wnocze艣nie nas obwiewa. O tym, dlaczego warto je艣膰 buraczki w ka偶dej postaci pisa艂am ju偶  tutaj , dodam jeszcze tylko, 偶e jedzenie buraczk贸w r贸wnie偶 odczuwalnie poprawia wydolno艣膰 organizmu. A je偶eli chodzi o smak to jest troch臋 ostre, troch臋 kwa艣ne a dzi臋ki burakowi i marchewce r贸wnie偶 s艂odkie! Po prostu FENOMENALNE. Sprawdzi si臋 genialnie do  sa艂atki z jarmu偶u , ale te偶 to talnie polecam tak po prostu zwyczajnie z puree ziemniaczanym!    BURACZKOWE KIMCHI Sk艂adniki: 1 du偶y lub dwa ma艂e buraki 1 kapusta peki艅ska 1 cebula 1 z膮bek czosnku 1 marchewka 1 艂y偶ka cukru  1 艂y偶eczka papryki w臋dzonej 5 艂y偶ek so

leniwe kopytka z dyni膮

S膮 przepyszne i delikatne, rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach, mo偶na je艣膰 je na s艂odko z syropem klonowym lub powid艂ami. Mo偶na te偶 na wytrawnie, same w jakim艣 sosie, np. pieczarkowym albo z  pulpecikami . W ca艂ej procedurze przygotowania kluczowe jest przeciskanie przez prask臋, trzeba to zrobi膰 na g艂adko, wtedy kopytka b臋d膮 same wskakiwa膰 do buzi. Tofu zapewnia im subteln膮 mi臋kko艣膰 a dodatek dyni nadaje 艣liczny 偶贸艂ciutki kolor. Kopytka to te偶 dobry spos贸b 偶eby zu偶y膰 ziemniaki kt贸re zosta艂y z poprzedniego obiadu, chocia偶 u mnie w domu to si臋 raczej rzadko zdarza 偶eby jakie艣 ziemniaki zosta艂y. Jak ju偶 je przygotujemy mo偶emy zje艣膰 od razu na ciep艂o lub zostawi膰 na p贸藕niej i albo ponownie zagotowa膰 albo odsma偶y膰. KOPYTKA LENIWE Z TOFU I DYNI膭 Sk艂adniki:  kostka tofu 500 g ziemniak贸w 200 g dyni 100 g m膮ki pszennej 50 g m膮ki ziemniaczanej szczypta soli Spos贸b przygotowania:  Ziemniaki i dyni臋 ugotowa膰. Dok艂adnie przecisn膮膰 przez prask臋 razem z tofu Doda膰 m膮ki i s贸l. Z powst