Idealna na jesienne słoty! Rozgrzewająca i pobudzająca! Kolejna zupa! I to kolejna buraczkowa na moim blogu! Uwielbiam robić zupy i uwielbiam to, że kiedy wracam do domu po całym dniu, po jodze, po saunie, kiedykolwiek po czymkolwiek, głodna jak wilk i zmarźnięta, to czeka na mnie ona! Nie muszę nic przygotowywać, jest już gotowa, wystarczy podgrzać. No i oczywiście wiadomo, że najlepiej smakuje na następny dzień od ugotowania. Zawsze fajnie jest też podzielić się z kimś tym wybornym płynem! Zupki dają moc, zwłaszcza teraz kiedy robi się coraz zimniej! No i tak na prawdę, przyrządzanie nie kosztuje nas wcale dużo roboty!
Najfajniej to jest kiedy i zakwas zrobimy sami! Wystarczy pokroić buraki i zalać je wodą z sola, potem dać mu 3 dni żeby buraczki lekko zmiękły, na prawdę warto!(cały przepis na zakwas znajdziecie tutaj) Musicie tylko pamiętać, że kiedy już dolejecie go do zupy to warzywa przestaną się gotować, dlatego trzeba jeszcze zawsze sprawdzić czy ziemniaki są odpowiednio miękkie zanim się go wleje! Możecie tutaj też użyć zwyczajnie białej fasoli z puszki, w takim wypadku dodajemy opłukaną fasolkę razem z zakwasem, czosnkiem i koperkiem.
Smacznego ciepłego i różowego szaleństwa!
BURACZANY RAJ
Składniki:
- 2 buraki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka namoczonej przez noc drobnej białej fasolki(opcjonalnie)
- przynajmniej 0.5l zakwasu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz
- 1-2 łyżki oleju
- koperek
- dymka i mięta (do podania)

Sposób przygotowania:
🥦 Obieramy warzywa, buraki ścieramy na tarce, resztę w dowolne cząstki, takie jakie lubimy w zupie a cebula w kosteczkę.
🥦 Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę, kiedy lekko się zezłoci dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy jeszcze chwilkę i zasypujemy przygotowanymi warzywami(tutaj też dodajemy fasolkę).
🥦 Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę, kiedy lekko się zezłoci dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy jeszcze chwilkę i zasypujemy przygotowanymi warzywami(tutaj też dodajemy fasolkę).
🥦 Podsmażamy wszystko razem około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż do chwili kiedy poczujemy z garnka słodki zapach cieplutkich buraczków.
🥦 Zalewamy całość wrzątkiem, tylko tyle żeby przykryć zawartość garnka, dorzucamy ząbek czosnku, nakładamy pokrywkę i zostawiamy na jakieś 30 minut(jeśli wrzuciłeś fasolkę wydłuż czas gotowania do godziny).
🥦 Kiedy warzywka zmiękną dolewamy zakwas razem z ukiszonymi buraczkami, majeranek, posiekany koperek i 2 pozostałe ząbki czosnku, jeśli potrzeba to doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
🌈Podajemy posypane cebulką dymką z odrobiną mięty.
Smacznego!
Moje buraczkowe:
buraczkowa pyszności :) wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuń