Przejdź do głównej zawartości

Buraczkowa!


Idealna na jesienne słoty! Rozgrzewająca i pobudzająca! Kolejna zupa! I to kolejna buraczkowa na moim blogu! Uwielbiam robić zupy i uwielbiam to, że kiedy wracam do domu po całym dniu, po jodze, po saunie, kiedykolwiek po czymkolwiek, głodna jak wilk i zmarźnięta, to czeka na mnie ona! Nie muszę nic przygotowywać, jest już gotowa, wystarczy podgrzać. No i oczywiście wiadomo, że najlepiej smakuje na następny dzień od ugotowania. Zawsze fajnie jest też podzielić się z kimś tym wybornym płynem! Zupki dają moc, zwłaszcza teraz kiedy robi się coraz zimniej! No i tak na prawdę, przyrządzanie nie kosztuje nas wcale dużo roboty!
Najfajniej to jest kiedy i zakwas zrobimy sami! Wystarczy pokroić buraki i zalać je wodą z sola, potem dać mu 3 dni żeby buraczki lekko zmiękły, na prawdę warto!(cały przepis na zakwas znajdziecie tutaj) Musicie tylko pamiętać, że kiedy już dolejecie go do zupy to warzywa przestaną się gotować, dlatego trzeba jeszcze zawsze sprawdzić czy ziemniaki są odpowiednio miękkie zanim się go wleje! Możecie tutaj też użyć zwyczajnie białej fasoli z puszki, w takim wypadku dodajemy opłukaną fasolkę razem z zakwasem, czosnkiem i koperkiem.
Smacznego ciepłego i różowego szaleństwa!




BURACZANY RAJ


Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka namoczonej przez noc drobnej białej fasolki(opcjonalnie)
  • przynajmniej 0.5l zakwasu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
  • koperek 
  • dymka i mięta (do podania)

Sposób przygotowania:

🥦  Obieramy warzywa, buraki ścieramy na tarce, resztę w dowolne cząstki, takie jakie lubimy w zupie a cebula w kosteczkę.
🥦  Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę, kiedy lekko się zezłoci dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy jeszcze chwilkę i zasypujemy przygotowanymi warzywami(tutaj też dodajemy fasolkę). 
🥦 Podsmażamy wszystko razem około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż do chwili kiedy poczujemy z garnka słodki zapach cieplutkich buraczków.
🥦 Zalewamy całość wrzątkiem, tylko tyle żeby przykryć zawartość garnka, dorzucamy ząbek czosnku, nakładamy pokrywkę i zostawiamy na jakieś 30 minut(jeśli wrzuciłeś fasolkę wydłuż czas gotowania do godziny).
🥦 Kiedy warzywka zmiękną dolewamy zakwas razem z ukiszonymi buraczkami, majeranek, posiekany koperek i 2 pozostałe ząbki czosnku, jeśli potrzeba to doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
                             🌈Podajemy posypane cebulką dymką z odrobiną mięty.




Smacznego!





Moje buraczkowe: 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawd...

Sos serowy!

No dobra trochę oszukałam tym tytułem, nie będzie w sosie sera. Ostatnio odkryłam najłatwiejszy , najszybszy i w ogóle naj sposób na uzyskanie kremowej konsystencji, cudownego głębokiego smaku i to bardzo, bardzo szybko i tanio. Wiec nie ma na co czekać i szybciutko się z Wami nim dzielę! SOS "SEROWY" Składniki:  1 opakowanie mrożonej zupy kalafiorowej (do tej pory używałam tej z lidla, biedronki i hortexa - wszystkie sprawdzają się świetnie)  1/2 szklanki płatków drożdżowych 2 łyżki sosu sojowego  2 ząbki czosnku pieprz zioła prowansalskie lub jakieś inne (opcjonalnie) Sposób przygotowania:  Zupę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tylko tak żeby przykryła wszystkie składniki. Gotujemy do czasu aż wszystko będzie miękkie (około 20 minut) Dodajemy resztę składników i blędujemy na gładką masę  I gotowe!   Prawda, że proste, szybkie i przyjemne ? Sosik nadaję się do natchosów, makaronu, lasagne.  Tutaj ogranicz...

wspomnienie lata!

Nadchodzi taki czas, że już troszkę tęsknisz za wakacjami i masz ochotę je sobie przypomnieć! Krótkie dni, wiecznie ciemno, zimno i do tego wszystkiego pada marznący deszcz? Lato gdzie jesteś? Zima jest cudowną porą roku ale żeby tak na momencik przenieść się do tych ciepłych chwil? A czy jest łatwiejszy sposób niż przez jedzenie, które Ci się z nimi kojarzy? Spróbujcie! Rozpalcie w kominku, załóżcie krótkie spodenki, koszule flanelowe i conversy, wyciągajcie gry planszowe z pod łóżka i zapraszajcie znajomych! Jeśli jesteście tymi szczęściarzami, którzy mieszkają w domku to na spokojnie możecie zrobić sobie grilla na tarasie/balkonie/ogrodzie ale jeśli mieszkacie w bloku to nie rezygnujcie! Piekarnik też daje radę. Co jakiś czas jest też do kupienia w lidlu jakiś grill elektryczny. Przydaje się nie tylko na chwilę nostalgii ale np. do zrobienia burgerów, lub szparagów/karczochów. Spotkania tematyczne to wspaniały pomysł, gwarancja dobrej zabawy, spróbujcie raz a na pewno będziecie to...