Zapiekanki, dania jednogarnkowe i zupy to moje ulubione dania do przygotowania! Dlaczego? Bo nie trzeba potem tak dużo zmywać. Mieszasz wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności i czekasz aż będzie gotowe, toż to genialne! Tak jest również w tym przypadku!
Zapiekanki są też po prostu idealne jeśli spodziewacie się gości! Zwłaszcza kiedy nie masz czasu. Chociaż chyba teraz to każdy ma go za mało. No to wtedy przygotowujesz coś takiego rano, albo nawet wieczorem poprzedniego dnia, przykrywasz, chowasz do lodówki (w sezonie zimowym, może być też balkon) a jak goście przychodzą wstawiasz do piekarnika i nie generujesz dodatkowego brudu! Wspaniałe! Czy tylko ja tak robię?
Pamiętajcie, jeżeli naczynie żaroodporne jest zimne to wkładamy je do zimnego piekarnika, niech się nagrzewają razem! Inaczej pęknie.
Pieczemy to wszystko tylko żeby się z góry podpiekło, żeby powstała przyjemnie chrupiąca powłoczka, a pomidorki lekko podgrzane puściły trochę soku.
Jeśli chodzi o rodzaj makaronu, to już macie zupełną dowolność, ja takie ładne duże rury i słodkie muszle dorwałam w Kauflandzie, ale jak widzicie na prawdę większość makaronów będzie się nadawała. Jeśli jesteś fit maniakiem to też możesz użyć makaronu pełnoziarnistego, albo jeśli liczysz sobie białko to śmiało wrzucaj tam makarony z groszku, ciecierzycy albo soczewicy! Dajcie znać jak poszło!

🌱 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
🌱 Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju po pomidorach kiedy się zezłoci to wrzucamy na patelnie płatki drożdżowe, przyprawy i mieszamy, zalewamy jogurtem, wyłączamy grzanie i odstawiamy na razie na bok.
🌱 Blendujemy tofu z mlekiem sojowym i czosnkiem.
🌱 Wszystko dokładnie mieszamy w naczyniu do zapiekania (jeśli chcemy dodać szpinak to teraz).
🌱 Przekrojone w pół pomidorki układamy na górę, możemy jeszcze oprószyć z góry płatkami drożdżowymi.
🌱 Pieczemy 20 min w piekarniku ustawionym na grzanie tylko z góry w 200*C
Zapiekanki są też po prostu idealne jeśli spodziewacie się gości! Zwłaszcza kiedy nie masz czasu. Chociaż chyba teraz to każdy ma go za mało. No to wtedy przygotowujesz coś takiego rano, albo nawet wieczorem poprzedniego dnia, przykrywasz, chowasz do lodówki (w sezonie zimowym, może być też balkon) a jak goście przychodzą wstawiasz do piekarnika i nie generujesz dodatkowego brudu! Wspaniałe! Czy tylko ja tak robię?
Pamiętajcie, jeżeli naczynie żaroodporne jest zimne to wkładamy je do zimnego piekarnika, niech się nagrzewają razem! Inaczej pęknie.
Pieczemy to wszystko tylko żeby się z góry podpiekło, żeby powstała przyjemnie chrupiąca powłoczka, a pomidorki lekko podgrzane puściły trochę soku.
Jeśli chodzi o rodzaj makaronu, to już macie zupełną dowolność, ja takie ładne duże rury i słodkie muszle dorwałam w Kauflandzie, ale jak widzicie na prawdę większość makaronów będzie się nadawała. Jeśli jesteś fit maniakiem to też możesz użyć makaronu pełnoziarnistego, albo jeśli liczysz sobie białko to śmiało wrzucaj tam makarony z groszku, ciecierzycy albo soczewicy! Dajcie znać jak poszło!
MAC'n'CHEESE
(vegan)
Składniki:

💫opakowanie makaronu
💫2 ząbki czosnku
💫2 cebule
💫3 łyżki płatków drożdżowych
💫200g tofu wędzonego
💫700ml mleka sojowego
💫100g jogurtu sojowego
💫4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
💫pomidorki cherry
💫pieprz, sól, papryka wędzona
💫pęczek dymki do podania
💫2 garści szpinaku(opcjonalnie)
Sposób przygotowywania:
🌱 Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju po pomidorach kiedy się zezłoci to wrzucamy na patelnie płatki drożdżowe, przyprawy i mieszamy, zalewamy jogurtem, wyłączamy grzanie i odstawiamy na razie na bok.
🌱 Blendujemy tofu z mlekiem sojowym i czosnkiem.
🌱 Wszystko dokładnie mieszamy w naczyniu do zapiekania (jeśli chcemy dodać szpinak to teraz).
🌱 Przekrojone w pół pomidorki układamy na górę, możemy jeszcze oprószyć z góry płatkami drożdżowymi.
🌱 Pieczemy 20 min w piekarniku ustawionym na grzanie tylko z góry w 200*C
Smacznego!
Ślinotok! Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń