Nie znam osoby, która by nie lubiła tej zupy a w czasie świąt gra ona szczególną rolę. A na co dzień jest to najczęściej jedyna wegańska opcja poza ziemniakami w większości restauracji lub knajp. Nie chce się tutaj zbytnio rozpisywać bo wydaje mi się, że wszyscy ją znamy, jednak zachęcam do spróbowania mojej wersji bo uważam, że jest wyśmienita i idealnie będzie się nadawała na wigilijny stół i spełni oczekiwania wszystkich. Poza tym o dobroczynnym wpływie buraczków pisałam już przy okazji przepisu na zakwas.
BARSZCZ NA WIGILIĘ I NIE TYLKO
Składniki:
- mniej więcej 3 kg buraków
- 3-4 marchewki
- 2-3 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4-6 ząbków czosnku
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, jałowiec
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść grzybów suszonych
- 1 litr zakwasu buraczanego
Sposób przygotowania:
- Buraczki zawinąć w folie aluminiową i piec przez godzinę w 190 stopniach. (ja ten krok robię poprzedniego dnia bo wtedy buraczki zdążą całkowicie wystygnąć przez noc i nie parzą podczas obierania)
- W tym samym czasie zalewamy suszone grzyby ciepłą wodą aby się namoczyły przez noc.
- Następnego dnia gdy buraczki już na pewno są zimne obieramy je( właściwie powinny same odchodzić od skórki ), kroimy i wrzucamy do jednego garnka razem z włoszczyzną i przyprawami (czosnek może być nie obrane ale wtedy musi być zmiażdżony ).
- Cebulę opalamy na gazie lub na suchej patelni i również wrzucam do kotła.
- Grzyby wraz z wodą wlewamy do całej reszty i dopełniamy garnek wodą, tak żeby zakrywała wszystko co jest w środku ale nie więcej!
- Gotujemy całość około 1 h do 1.5 h na delikatnym ogniu, bo jak by nam się zagotowało to buraczki i wywar stracą intensywny kolor a przybiorą barwę krwi.
- Po upływie tego czasu gdy włoszczyzna zmięknie dodajemy zakwas i sos sojowy, podgrzewamy jeszcze 15 min.
- Smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
A z buraczków wyciągniętych z zupki można zrobić pyszne buraczki zasmażane do obiadu.
Smacznego!
Barszcz warto zrobić na wodzie z filtra redox fitaqua - ta woda dodaje zupie smaku ale i wpływa na odporność organizmu, wzmacniając ją.
OdpowiedzUsuń