niedziela, 18 grudnia 2016

Barszcz.

Nie znam osoby, która by nie lubiła tej zupy a w czasie świąt gra ona szczególną rolę. A na co dzień jest to najczęściej jedyna wegańska opcja poza ziemniakami w większości restauracji lub knajp. Nie chce się tutaj zbytnio rozpisywać bo wydaje mi się, że wszyscy ją znamy, jednak zachęcam do spróbowania mojej wersji bo uważam, że jest wyśmienita i idealnie będzie się nadawała na wigilijny stół i spełni oczekiwania wszystkich. Poza tym o dobroczynnym wpływie buraczków pisałam już przy okazji przepisu na zakwas.



BARSZCZ NA WIGILIĘ I NIE TYLKO

Składniki: 

  • mniej więcej 3 kg buraków
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4-6 ząbków czosnku
  • majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, jałowiec 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • garść grzybów suszonych 
  • 1 litr zakwasu buraczanego 

Sposób przygotowania: 

  1. Buraczki zawinąć w folie aluminiową i piec przez godzinę w 190 stopniach. (ja ten krok robię poprzedniego dnia bo wtedy buraczki zdążą całkowicie wystygnąć przez noc i nie parzą podczas obierania)
  2. W tym samym czasie zalewamy suszone grzyby ciepłą wodą aby się namoczyły przez noc. 
  3. Następnego dnia gdy buraczki już na pewno są zimne obieramy je( właściwie powinny same odchodzić od skórki ), kroimy i wrzucamy do jednego garnka razem z włoszczyzną i przyprawami (czosnek może być nie obrane ale wtedy musi być zmiażdżony ). 
  4. Cebulę opalamy na gazie lub na suchej patelni i również wrzucam do kotła. 
  5. Grzyby wraz z wodą wlewamy do całej reszty i dopełniamy garnek wodą, tak żeby zakrywała wszystko co jest w środku ale nie więcej!
  6. Gotujemy  całość około 1 h do 1.5 h na delikatnym ogniu, bo jak by nam się zagotowało to buraczki i wywar stracą intensywny kolor a przybiorą barwę krwi. 
  7. Po upływie tego czasu gdy włoszczyzna zmięknie dodajemy zakwas i sos sojowy,  podgrzewamy jeszcze 15 min. 
  8. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 

A z buraczków wyciągniętych z zupki można zrobić pyszne buraczki zasmażane do obiadu. 






Smacznego!

1 komentarz:

  1. Barszcz warto zrobić na wodzie z filtra redox fitaqua - ta woda dodaje zupie smaku ale i wpływa na odporność organizmu, wzmacniając ją.

    OdpowiedzUsuń