Przejdź do głównej zawartości

ziemniaczki zapiekane pod porami

Kiedy zrezygnowałam ze swojego pierwszego źle wybranego kierunku studiów, zyskałam całą masę wolnego czasu. Który prawie w całości oddałam koniom, wyjechałam na ponad 3 miesiące jeszcze trochę w górę Polski, żeby poprowadzić taką kameralną letnią stajnie. Nasze zajęcia miały wzięcie, bo to co robię z końmi i czego uczę chętnych jest troszkę niecodzienne, sprawia wiele przyjemności zarówno zwierzętom jak i ludziom, daje dużo satysfakcji i radości, uczy szacunku wobec siebie i zwierząt, nie tylko tych większych, ale też i tych małych. Pozwala wcielić się trochę w końską skórę. Zapewnia podstawę do czucia się bezpiecznie zarówno w siodle jak i pomiędzy końskimi kopytkami!
Nie miałam tam niestety dostępu do kuchni, zrobienie sobie herbaty i kanapek albo sałatki(tylko, że wtedy żadko jadłam sałatki) było jedynym rozwiązaniem. Niedaleko za to był stary dworek w którym mieściła się restauracja, trochę zakumplowałyśmy się z kucharzami a oni podawali nam własnie takie cuda! Jak przypominam sobie tamte cudownie długie wakacje, to od razu przychodzą mi na myśl te kremowe ziemniaczki z rozmarynem zapiekane ze śmietaną i porem!




ŚMIETANOWE ZIEMNIACZKI ZAPIEKANE W PORACH
(vegan)





Składniki:

🥦100g brukselki
🥦500g ziemniaków
🥦100g dynii
🥦1 gruszka
🥦1 cebula
🥦1/2 pora
🥦1 kostka tofu wędzonego
🥦2 ząbki czosnku
🥦500ml mleka sojowego
🥦3 łyżkji płatków drożdżowych
🥦garść świeżych listków rozmarynu
🥦2 łyżki oleju do smażenia
🥦sól, pieprz,
🥦pęczek koperku do podania





Sposób przygotowania:

🍴Ziemniaki obieramy i nacinamy na kilka mm, nie krojąc do końca, tak żeby się jeszcze trzymały w całości. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

🍴Brukselkę myjemy, odcinamy twarde kawałki i brzydkie listki z zewnątrz, kroimy na pół i dorzucamy do ziemniaczków.

🍴Wszystko ląduje na 30 minut w piekarniku(180*C termoobieg), aż do momentu kiedy zacznie się rumienić.

🍴W tym czasie kroimy cebulkę w kosteczkę a por w krążki, i wrzucamy na rozgrzany olej. Ścieramy na tarce o grubych oczkach dynię i gruszkę, dokładamy do cebulki z porem. Czekamy aż trochę wody odparuje z patelni i wtedy zasypujemy jej zawartość płatkami drożdżowymi, doprawiamy solą i pieprzem.

🍴Blendujemy tofu z mlekiem sojowym, rozmarynem i czosnkiem.

🍴Wyciągamy z piekarnika naczynie z ziemniaczkami i brukselką. Do naczynia najpierw dokładamy zawartość patelni a potem wszystko równomiernie zalewamy zblendowaną miksturą.

🍴Naczynie wraca do piekarnika, jeszcze na 15 minut z opcją grill, tylko po to żeby wszystko się ze sobą pięknie zapiekło i zaprzyjaźniło.

🍴Podajemy posypane koperkiem.



Smacznego! 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawd...

Sos serowy!

No dobra trochę oszukałam tym tytułem, nie będzie w sosie sera. Ostatnio odkryłam najłatwiejszy , najszybszy i w ogóle naj sposób na uzyskanie kremowej konsystencji, cudownego głębokiego smaku i to bardzo, bardzo szybko i tanio. Wiec nie ma na co czekać i szybciutko się z Wami nim dzielę! SOS "SEROWY" Składniki:  1 opakowanie mrożonej zupy kalafiorowej (do tej pory używałam tej z lidla, biedronki i hortexa - wszystkie sprawdzają się świetnie)  1/2 szklanki płatków drożdżowych 2 łyżki sosu sojowego  2 ząbki czosnku pieprz zioła prowansalskie lub jakieś inne (opcjonalnie) Sposób przygotowania:  Zupę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tylko tak żeby przykryła wszystkie składniki. Gotujemy do czasu aż wszystko będzie miękkie (około 20 minut) Dodajemy resztę składników i blędujemy na gładką masę  I gotowe!   Prawda, że proste, szybkie i przyjemne ? Sosik nadaję się do natchosów, makaronu, lasagne.  Tutaj ogranicz...

wspomnienie lata!

Nadchodzi taki czas, że już troszkę tęsknisz za wakacjami i masz ochotę je sobie przypomnieć! Krótkie dni, wiecznie ciemno, zimno i do tego wszystkiego pada marznący deszcz? Lato gdzie jesteś? Zima jest cudowną porą roku ale żeby tak na momencik przenieść się do tych ciepłych chwil? A czy jest łatwiejszy sposób niż przez jedzenie, które Ci się z nimi kojarzy? Spróbujcie! Rozpalcie w kominku, załóżcie krótkie spodenki, koszule flanelowe i conversy, wyciągajcie gry planszowe z pod łóżka i zapraszajcie znajomych! Jeśli jesteście tymi szczęściarzami, którzy mieszkają w domku to na spokojnie możecie zrobić sobie grilla na tarasie/balkonie/ogrodzie ale jeśli mieszkacie w bloku to nie rezygnujcie! Piekarnik też daje radę. Co jakiś czas jest też do kupienia w lidlu jakiś grill elektryczny. Przydaje się nie tylko na chwilę nostalgii ale np. do zrobienia burgerów, lub szparagów/karczochów. Spotkania tematyczne to wspaniały pomysł, gwarancja dobrej zabawy, spróbujcie raz a na pewno będziecie to...