Kiedy zrezygnowałam ze swojego pierwszego źle wybranego kierunku studiów, zyskałam całą masę wolnego czasu. Który prawie w całości oddałam koniom, wyjechałam na ponad 3 miesiące jeszcze trochę w górę Polski, żeby poprowadzić taką kameralną letnią stajnie. Nasze zajęcia miały wzięcie, bo to co robię z końmi i czego uczę chętnych jest troszkę niecodzienne, sprawia wiele przyjemności zarówno zwierzętom jak i ludziom, daje dużo satysfakcji i radości, uczy szacunku wobec siebie i zwierząt, nie tylko tych większych, ale też i tych małych. Pozwala wcielić się trochę w końską skórę. Zapewnia podstawę do czucia się bezpiecznie zarówno w siodle jak i pomiędzy końskimi kopytkami!
Nie miałam tam niestety dostępu do kuchni, zrobienie sobie herbaty i kanapek albo sałatki(tylko, że wtedy żadko jadłam sałatki) było jedynym rozwiązaniem. Niedaleko za to był stary dworek w którym mieściła się restauracja, trochę zakumplowałyśmy się z kucharzami a oni podawali nam własnie takie cuda! Jak przypominam sobie tamte cudownie długie wakacje, to od razu przychodzą mi na myśl te kremowe ziemniaczki z rozmarynem zapiekane ze śmietaną i porem!
ŚMIETANOWE ZIEMNIACZKI ZAPIEKANE W PORACH
(vegan)
🥦100g brukselki
🥦500g ziemniaków
🥦100g dynii
🥦1 gruszka
🥦1 cebula
🥦1/2 pora
🥦1 kostka tofu wędzonego
🥦2 ząbki czosnku
🥦500ml mleka sojowego
🥦3 łyżkji płatków drożdżowych
🥦garść świeżych listków rozmarynu
🥦2 łyżki oleju do smażenia
🥦sól, pieprz,
🥦pęczek koperku do podania
Sposób przygotowania:
🍴Ziemniaki obieramy i nacinamy na kilka mm, nie krojąc do końca, tak żeby się jeszcze trzymały w całości. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
🍴Brukselkę myjemy, odcinamy twarde kawałki i brzydkie listki z zewnątrz, kroimy na pół i dorzucamy do ziemniaczków.
🍴Wszystko ląduje na 30 minut w piekarniku(180*C termoobieg), aż do momentu kiedy zacznie się rumienić.

🍴Blendujemy tofu z mlekiem sojowym, rozmarynem i czosnkiem.
🍴Wyciągamy z piekarnika naczynie z ziemniaczkami i brukselką. Do naczynia najpierw dokładamy zawartość patelni a potem wszystko równomiernie zalewamy zblendowaną miksturą.
🍴Naczynie wraca do piekarnika, jeszcze na 15 minut z opcją grill, tylko po to żeby wszystko się ze sobą pięknie zapiekło i zaprzyjaźniło.
🍴Podajemy posypane koperkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz