Kisić możemy wszystko, kiszone pomidory są lekko kwaśne lekko słone, ale też nadal lekko słodkie, a do tego na prawdę czosnkowe. Jak są gotowe to zaczną same wychodzić ze skórki. Można je wtedy wyciągnąć, zblendować i zawekować. Są też genialne jako dodatek do misio.
KISZONE POMIDORY
Składniki:
1 kg pomidorów
sól
5-6 ząbków czosnku
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
koperek
liść chrzanu*
kawałek chrzanu*
+ słoik
Sposób przygotowania:
🍅Zacznij od wyparzenia słoika i zakrętki, lub pokrywki!
🍅Na dnie słoika ułóż koper, potem pomidory, na to czosnek, rozmaryn i tymianek (ewentualnie na koniec chrzan i liść chrzanu - opcjonalnie)
🍅Wszytko zasypujemy około 1-1.5 łyżki soli i zalewamy wodą, tak żeby nic nie wystawało.
Słoik zakręcamy, możemy nim trochę potrząsnąć żeby sól się lepiej rozpuściła (lekko).
🍅Odstawiamy w kąt kuchni na 3-4 dni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz