Drożdżówka bez niczego, bez jaj, bez glutenu a nawet można nawet zamienić cukier w przepisie ksylitol albo erytrytol. Mąkę owsianą spokojnie możecie zrobić w domu, blendując płatki owsiane na pył. Mąkę z cieciorki też można zrobić samemu, jednak do tego potrzeby już będzie trochę mocniejszy blender. Konsystencja ciasta powinna być lekko płynna, tak żeby opuściła blender oporów. Lepiej też wziąć sobie wiekszą blachę, żeby ciasto nie uciekło nam podczas pieczenia. Możemy jeść na ciepło z lodami albo po prostu z kawcią.
Smacznego!
DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
(vegan)

Składniki:
200 g mleka roślinnego
25 g drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
130 g mąki z cieciorki
70 g mąki owsianej
20 g oleju
szczypta soli
kruszonka:
50 g mąki owsianej
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru trzcinowego
skórka starta z połowy cytryny
rabarbar i truskawki
Sposób przygotowania:
🍓Drożdże ucierać w kubku razem z łyżką cukru aż zrobią się płynne, potem zalać 1/2 porcji mleka roślinnego w temperaturze pokojowej, zakryć ściereczką i odstawić na około 10 minut,
🍓Truskawki i obrany rabarbar pokroić.
🍓Do blendera wrzucić pozostałe składniki na ciasto, kiedy drożdże zaczną się pienić je również dodać i wszystko razem zblendować na gładką masę,
🍓W osobnej miseczce zagnieść palcami kruszonkę,
🍓Wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć na nią owoce i zasypać kruszonką,
🍓Piec w 180* z termoobiegiem około 35 minut aż kruszonka się lekko zarumieni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz