Przejdź do głównej zawartości

letniaczek


Letniaczek - szybka i pyszna zupa w sam raz na gorące dni! Żadnego gotowania, żadnego bulionu, tylko blender, tarka, zakwasik z lodówki i po sprawie. Ziemniaki można ugotować wcześniej (nawet wczoraj) i podawać zupkę z zimnymi. Nasiona słonecznika najlepiej trochę przepłukać, żeby zmyć z nich ewentualny kurz i jakieś inne syfki. Jeśli używasz blendera ręcznego to też się uda, tylko po prostu namocz słonecznik chociaż z 3 h , żeby się łatwiej zmiksował. Jeśli chodzi o buraki, to ja raz w tygodniu piekę je przy okazji jakiegoś ciasta, albo ziemniaków, tak żeby wykorzystać już ciepły piekarnik. Buraczki obrane i pokrojone z czosnkiem w naczyniu żaroodpornym z przykrywką muszą spędzić w piecyku około godziny, potem można je tam zostawić do wystygnięcia, to puszczą jeszcze więcej pysznego, słodkiego soku. Jak wystygną blenduję lub ścieram na tarce, pakuje do słoików i trzymam w lodówce. Bez octu, bez soku z cytryny.
Do tego przepisu ja używam mleka sojowego, ale tak na prawdę każde niesłodzone będzie dobre, nawet jak lubicie to i kokosowe chyba, bo ja to akurat nie przepadam za posmakiem kokosa w wytrawnych daniach (chyba, że mówimy o kuchni wschodniej), myślę, że jest tu nie potrzebny, ale jak macie ochotę i lubicie to czemu nie. Ważne żeby DO mleka wlewać zakwas, bo wtedy powstanie taka jakby maślanka, mleko zareaguje z kwasem i będą bąbelki! 
Kiedy zupa będzie stała w lodówce, na wierzchu może pojawić się ich więcej, mogą utworzyć piankę, nie przejmujcie się tym. Domowy zakwas ciągle reaguje dopóki go nie zagotujemy, dlatego nawet w zupie będzie dalej aktywnie pracował. W sumie w tym przepisie własnie o to chodzi, o ten delikatnie kwaśny smak, połączony ze słodkimi burakami, orzeźwiającymi ogórkami i lekko ostrą rzodkiewką. Trzymajcie się ciepło, jedzcie zimne zupy i niech koper będzie z Wami!  



LETNIACZEK




Składniki:

500 ml zakwasu z buraczków
100 ml napoju roślinnego (nie słodzonego!)
50 g nasion słonecznika
2 upieczone buraczki
3 ogórki gruntowe (mogą być też małosolne)
4 rzodkiewki
1/2 cebuli 
pieprz
dużo kopru i szczypiorku do posypania
5 - 6 ziemniaczków 


Sposób przygotowania:

🥒Rzodkiewki, cebulkę, upieczone buraczki i obrane ze skórki ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

🥒Do blendera wrzucamy w odpowiedniej kolejności - nasionka słonecznika, mleko roślinne i zakwas z buraczków - Wszystko razem miksujemy na gładko. 

🥒Zalewamy starte warzywa zawartością blendera, dorzucamy koper i szczypiorek, mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzło na co najmniej 30 minut do lodówki! 

🥒W tym czasie gotujemy ziemniaczki w mundurkach.

🥒Podajemy z ziemniaczkami posypane porządną porcją kopru i szczypiorku.








Smacznego! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawd...

Sos serowy!

No dobra trochę oszukałam tym tytułem, nie będzie w sosie sera. Ostatnio odkryłam najłatwiejszy , najszybszy i w ogóle naj sposób na uzyskanie kremowej konsystencji, cudownego głębokiego smaku i to bardzo, bardzo szybko i tanio. Wiec nie ma na co czekać i szybciutko się z Wami nim dzielę! SOS "SEROWY" Składniki:  1 opakowanie mrożonej zupy kalafiorowej (do tej pory używałam tej z lidla, biedronki i hortexa - wszystkie sprawdzają się świetnie)  1/2 szklanki płatków drożdżowych 2 łyżki sosu sojowego  2 ząbki czosnku pieprz zioła prowansalskie lub jakieś inne (opcjonalnie) Sposób przygotowania:  Zupę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tylko tak żeby przykryła wszystkie składniki. Gotujemy do czasu aż wszystko będzie miękkie (około 20 minut) Dodajemy resztę składników i blędujemy na gładką masę  I gotowe!   Prawda, że proste, szybkie i przyjemne ? Sosik nadaję się do natchosów, makaronu, lasagne.  Tutaj ogranicz...

wspomnienie lata!

Nadchodzi taki czas, że już troszkę tęsknisz za wakacjami i masz ochotę je sobie przypomnieć! Krótkie dni, wiecznie ciemno, zimno i do tego wszystkiego pada marznący deszcz? Lato gdzie jesteś? Zima jest cudowną porą roku ale żeby tak na momencik przenieść się do tych ciepłych chwil? A czy jest łatwiejszy sposób niż przez jedzenie, które Ci się z nimi kojarzy? Spróbujcie! Rozpalcie w kominku, załóżcie krótkie spodenki, koszule flanelowe i conversy, wyciągajcie gry planszowe z pod łóżka i zapraszajcie znajomych! Jeśli jesteście tymi szczęściarzami, którzy mieszkają w domku to na spokojnie możecie zrobić sobie grilla na tarasie/balkonie/ogrodzie ale jeśli mieszkacie w bloku to nie rezygnujcie! Piekarnik też daje radę. Co jakiś czas jest też do kupienia w lidlu jakiś grill elektryczny. Przydaje się nie tylko na chwilę nostalgii ale np. do zrobienia burgerów, lub szparagów/karczochów. Spotkania tematyczne to wspaniały pomysł, gwarancja dobrej zabawy, spróbujcie raz a na pewno będziecie to...