Mamy już pierwszy grudnia!
Ja nie wiem jak to się stało i kiedy ten czas tak przyśpieszył. Ale kalendarz nie kłamie, a to oznacza, że czas na świąteczne przepisy! Sałatka jarzynowa najbardziej kojarzy mi się ze wspólnym siedzeniem przy dużym stole i podawaniem sobie misek z rąk do rąk. Czas świątecznych przygotowań, planowanie prezentów, przepisów, list zakupowych właśnie się rozpoczął. Pierwsze o czym pomyślałam to właśni ta sałatka! Jeśli nie wierzycie, zróbcie ją jeszcze przed wigilią i spróbujcie! Moim zdaniem smakuje dokładnie tak jak ta, którą robiła mi mama. Jarzynowa to wspaniały sposób na wykorzystanie gotowanych warzyw korzeniowych dzięki którym otrzymujemy pyszny i aromatyczny bulion. Wywar taki może być podstawą wielu zup, chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że na wigilię obowiązkowo musi być barszcz, a jak już barszcz to najlepiej z uszkami, o albo pierogi z kapustą i grzybami!Mmmm.... rozmarzyłam się trochę, ale to już jest chyba temat na inny wpis.
SAŁATKA JARZYNOWA
Składniki:
- 2 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 kwaśne jabłko
- 2 kiszone ogórki
- kawałek 15 cm selera naciowego lub kawałek ugotowanego selera korzeniowego
- kawałek 10 cm pora
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 paczki hummusu klasycznego (ja używam tego z lidla)
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 1 płaska łyżeczka czarnej soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz

Sposób przygotowywania:
- Marchewki, ziemniaki, jabłko, ogórki, seler i por kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużej miski.
- Dodajemy groszek i resztę składników.
- Doprawiamy pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę czarnej soli.
- Odstawiamy do przegryzienia się na noc.
Smacznego!
Gwarantuję, że goście nawet się nie zorientują, że to jest wegańskie!
To jest proporcja składników na miskę sałatki dla 4 osób na jeden posiłek, wiec jeśli wasza rodzina liczy więcej albo po prostu jesteście łasuszkami to możecie podwoić, potroić...itd. ilość składników.
Komentarze
Prześlij komentarz