W moim domu na święta robiło się bigos zawsze, jednak nigdy za nim nie przepadałam bo czasem można było się natknąć na jakąś "minę" a to ostał się kawałek mięsa... albo ziela angielskiego nie wspominając już o liściu laurowym. Generalnie porażka, a przecież uwielbiam kiszoną kapustę i nie kiszoną zresztą też. Ale znalazłam sposób na to wszystko, nie dość, że zweganizowałam swoją Mamę to jeszcze sama zabrałam się za świąteczne gotowanie. I oto jest on: bigos idealny dla każdego, mięsożercy nawet się nie zorientują, że czegoś tu "brakuje" hihi.
Lećcie, róbcie i smakujcie! Bo jest na prawdę petarda.
Lećcie, róbcie i smakujcie! Bo jest na prawdę petarda.
BIGOS
Składniki:
- 3 kg kapusty kiszonej
- 2 kg kapusty białej
- kilka suszonych śliwek
- opakowanie kotletów sojowych
- 1/2 główki czosnku
- 4 cebule
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 250 g brązowych pieczarek
- garść suszonych grzybow
Przyprawy:
- majeranek
- kminek
- pieprz
- sos sojowy
- liść laurowy
- jałowiec
- ziele angielskie
- cebulka prażona
Sposób przygotowania:
- Grzyby suszone zalać gorącą wodą i moczyć przez noc.
- Następnego dnia siekamy białą kapustę i gotujemy w wodzie pozostałej po moczeniu grzybów.
- Na patelni smażymy cebulkę z tymi namoczonymi grzybami, pieczarkami, suszonymi sliwkami i czosnkiem, jak wszystko będzie miękkie zasypujemy przyprawami, mieszamy a potem wszysko siup do gara z kapustą.
- Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Po upływie tego czasu odcedzamy i czekamy aż wystygną, wtedy rozdzielamy je palcami wzdłuż włókien ( wygląda jak coś a'la kebab) i smażymy na patelni, gdy będą porządnie zarumienione i chrupkie to również dokładamy do gotującej się kapusty.
- Gdy biała kapusta już zmięknie w garnku ląduje jeszcze pokrojona kapusta kiszona wraz z sokiem, który z niej został, przyprawami i pokrojonymi wędzonymi śliwkami.
- Gotujemy około 5-6 h mieszając średnio raz na pół godziny.
- Dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i porządnie mieszamy ewentualnie jeszcze doprawiamy jeśli trzeba
.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz