Do tej pory babkę ziemniaczaną robiłam zupełnie, zupełnie inaczej. A to co tutaj Wam przedstawiam zadziało się przez przypadek. Tak naprawdę chciałam zrobić placki ziemniaczane z dodatkiem dyni dla koloru. Starłam wszystko na tarce i wsadziłam ręce do miski, pougniatałam, wymieszałam a masa zaczęła się robić kleista i spójna. Szybciutko dorzuciłam jeszcze suszone śliwki, ugniotłam jeszcze raz, uformowałam taki chlebek i wrzuciłam do piekarnika.
Dodam jeszcze, że z tej samej masy spokojnie można przygotować też placki i usmażyć je na patelni, ale wtedy trzeba stać przy kuchence, a babkę można wsadzić do pieca i pójść z psem albo poczytać książkę!
Można podawać z takim sosem jak do pulpecików, z pieczarkowym, albo jeszcze jakimś innym. Można też zrobić większą i odsmażać następnego dnia. Jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pyszności, Smaczności!
BABKA ZIEMNIACZANO-DYNIOWA
Składniki:
300 g ziemniaków
300 g dyni
120 g zielonej soczewicy
1 cebula
garść suszonych śliwek
2 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, soczewicę zblendować na mąkę,
Połączyć wszystko dokładnie ręką w misce razem z suszonymi śliwkami i olejem, na końcu doprawić, (nie żałujemy przypraw!)
Z powstałej masy uformować babkę, wyłożyć na blachę do pieczenia,
Piec 40-50 min w 180* z termoobiegiem,
Podawać z sosem lub bez.
Smacznego!
A to jest jeszcze ta druga opcja!
Z tej samej masy można uformować placki/kotlety i usmażyć na patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz