Przejdź do głównej zawartości

Świąteczny makowiec!

Uwielbiam mak! I zawsze czekałam na święta między innymi ze względu na makowiec! Trochę głupota jak teraz o tym myślę, bo przecież mogę go sobie zrobić w każdej chwili, no ale może to po prostu już nie to samo? Nie wiem. 
Strudle drożdżowe, no smaczne, wyglądają imponująco, ale nie moje, jakoś nigdy mi nie wychodziły, znalazłam wiec sobie inny przepis. Kolejny problem pojawił się kiedy zdecydowałam się przejść na dietę roślinną bo w tamtym innym przepisie było 6 jaj i kostka masła no i znowu zostałam bez makowca, nie robiłam go od kiedy zmieniłam swoje odżywanie na bardziej etyczne,  ale w tym roku już nie wytrzymałam, postanowiłam spróbować, i wiecie co? Jest jeszcze lepszy! Lekko piernikowy spód sprawia, że jeszcze bardziej smakuje świętami, lekka i chrupka kruszonka na wierzchu, mmmm..! I te przepiękne czerwone jagody goi, czyż nie jest uroczy?
Ale sprzedam Wam jeszcze coś, ale to tak w tajemnicy! 
Zrobiłam dwa ciasta na raz! I zajęło mi to nieco ponad godzinę włącznie z pieczeniem. 
To cudowne, ekonomiczne, łatwe i przyjemne a na dodatek ekspresowe wyjście dla każdego! 
Wyrobiłam ciasto, wrzuciłam je do zamrażalki, przygotowałam jabłuszka, mak i kruszonkę, wstawiłam piekarnik, rozwałkowałam ciasto, uformowałam wszystko jak trzeba, wstawiłam do piekarnika i wskoczyłam na matę! 
Ale Ty możesz wykorzystać zaoszczędzony dzięki takiemu rozwiązaniu czas na co tylko chcesz!  
Zachęcam Was oczywiście żebyście sami zrobili masę makową ale jeśli troszkę jesteście leniuszkami, albo po prostu szkoda Wam na to czasu to sprzedaję informację : masa makowa Bakalland jest wegańska! (tylko strasznie słodka, możecie wtedy dodać mniej cukru do ciasta i pominąć kruszonkę- posypując wierzch tylko kruszonymi migdałami) 




ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC

Składniki : 
  • 900 g masy makowej 
  • 100 ml mleka roślinnego 
  • łyżeczka agaru
  • dokładnie takie samo ciasto jak tutaj
  • jagody goi i pokruszone migdały do dekoracji 
  • 25 g mąki 
  • 15 g słodkiego syropu 

Sposób przygotowywania: 
  1. Robimy ciasto dokładnie tak samo jak na tartę, wkładamy do zamrażalki na 20 minut 
  2. W tym czasie w rondelku gotujemy mleko, dodajemy do niego agar, mieszając czekamy aż zabulgocze i łączymy z masą makową.
  3. Ciasto wyciągamy i niech poleży jeszcze 10 minut w temperaturze pokojowej, potem trzeba je rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia. 
  4. Masę makową układamy na cieście.
  5. Mąkę zagniatamy razem z syropem na kruszonkę dłonią a następnie posypujemy nią mak.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut (aż boki ciasta nam się zarumienią) 
  7. Wyciągamy z piekarnika, dekorujemy jagodami i kruszonymi migdałami! 

 Smacznego! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawd...

Sos serowy!

No dobra trochę oszukałam tym tytułem, nie będzie w sosie sera. Ostatnio odkryłam najłatwiejszy , najszybszy i w ogóle naj sposób na uzyskanie kremowej konsystencji, cudownego głębokiego smaku i to bardzo, bardzo szybko i tanio. Wiec nie ma na co czekać i szybciutko się z Wami nim dzielę! SOS "SEROWY" Składniki:  1 opakowanie mrożonej zupy kalafiorowej (do tej pory używałam tej z lidla, biedronki i hortexa - wszystkie sprawdzają się świetnie)  1/2 szklanki płatków drożdżowych 2 łyżki sosu sojowego  2 ząbki czosnku pieprz zioła prowansalskie lub jakieś inne (opcjonalnie) Sposób przygotowania:  Zupę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tylko tak żeby przykryła wszystkie składniki. Gotujemy do czasu aż wszystko będzie miękkie (około 20 minut) Dodajemy resztę składników i blędujemy na gładką masę  I gotowe!   Prawda, że proste, szybkie i przyjemne ? Sosik nadaję się do natchosów, makaronu, lasagne.  Tutaj ogranicz...

wspomnienie lata!

Nadchodzi taki czas, że już troszkę tęsknisz za wakacjami i masz ochotę je sobie przypomnieć! Krótkie dni, wiecznie ciemno, zimno i do tego wszystkiego pada marznący deszcz? Lato gdzie jesteś? Zima jest cudowną porą roku ale żeby tak na momencik przenieść się do tych ciepłych chwil? A czy jest łatwiejszy sposób niż przez jedzenie, które Ci się z nimi kojarzy? Spróbujcie! Rozpalcie w kominku, załóżcie krótkie spodenki, koszule flanelowe i conversy, wyciągajcie gry planszowe z pod łóżka i zapraszajcie znajomych! Jeśli jesteście tymi szczęściarzami, którzy mieszkają w domku to na spokojnie możecie zrobić sobie grilla na tarasie/balkonie/ogrodzie ale jeśli mieszkacie w bloku to nie rezygnujcie! Piekarnik też daje radę. Co jakiś czas jest też do kupienia w lidlu jakiś grill elektryczny. Przydaje się nie tylko na chwilę nostalgii ale np. do zrobienia burgerów, lub szparagów/karczochów. Spotkania tematyczne to wspaniały pomysł, gwarancja dobrej zabawy, spróbujcie raz a na pewno będziecie to...