Krótko zwięźle i na temat! Nie mam dużo do gadania bo i roboty jest mało, ale się opłaca! Przeszło Wam kiedyś przez myśl żeby samemu ukisić kapuchę? To bardzo łatwe! Kiedy będzie lepsza okazja żeby spróbować jak nie na święta? Które aż z daleka pachną kapustą. Pierogi z kapustą, kapusta z grochem, bigos, kapusta zasmażana ... Wszędzie kapusta i kapusta! Spróbujcie! A, tylko ostrzegam jak jej spróbujcie już raczej nie będziecie chcieli jeść sklepowej. Jeśli chcecie zdążyć ukisić kapustę jeszcze przed świętami musicie zacząć już teraz! Dodatkowo to wspaniałe ćwiczenie cierpliwości i mały test planowania, tak aby wszystko było gotowe w odpowiednim czasie.

KISZONA KAPUSTA
Składniki:
- główka kapusty
- marchewka
- ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego
- płaska łyżeczka suszonego kminku
- 4 łyżki soli
Sposób przygotowania:

- Kapustę szatkujemy na możliwie drobno.
- Marchewkę ścieramy na tarce i wszystko wrzucamy do naczynia w którym będzie się kisiła.
- Dodajemy przyprawy, sól teraz musimy to ubić, ja użyłam do tego wałka ale tłuczek lub rączka noża też się nada.
- Gnieciemy kapustę tak długo aż puści soki i wtedy przykrywamy ja talerzykiem i dociskamy butelką napełnioną wodą aby obciążyć talerzyk.
- Co dwa dni ściągamy talerzyk i mieszamy po czym znowu dociskamy porządnie.
- Po 7-14 dniach nasza kapusta jest gotowa. Żeby ją dłużej przechowywać trzeba ją schować do lodówki i zatrzymać proces fermentacji.
Długość kiszenia zależy od tego jak kwaśna ma być Wasza kapusta, najlepiej po prostu jej próbować.
Ważne żeby cała kapusta była mocno dociśnięta i nic nie pływało po powierzchni bo spleśnieje.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz