Lubicie szarlotkę ? Och, pewnie, że lubicie! Proponuję, zrobić ją inaczej niż zwykle, może jako tartę? Niby to mniejszy kawałek ciasta, niby mniej się zje ale może na święta to i lepiej? Zostanie trochę miejsca na inne pyszności. Bo w święta chodzi o to żeby rozkoszować się obecnością bliskich i pysznym jedzeniem a nie żeby się napchać, tak mi się przynajmniej wydaje(chociaż wiem, że jak się chce spróbować wszystkiego w jeden wieczór to ciężko jest tego uniknąć). A jeśli ktoś już będzie bardzo głodny to może przecież zjeść dwa kawałki, prawda?
A i jeszcze taki dodatkowy trik, jeśli ciasto Wam się przykleja do stolnicy lub do wałka to trzeba ukroić duży kawałek papieru do pieczenia, ale taki na prawdę duży, złożyć go na pól do środka włożyć ciasto i voilà, wałkujemy przez papier do pieczenia, łatwo szybko przyjemnie i nie obsypując wszystkiego dookoła mąką. (patent przydaje się nie tylko w tym przepisie)
Próbujcie!
A i jeszcze taki dodatkowy trik, jeśli ciasto Wam się przykleja do stolnicy lub do wałka to trzeba ukroić duży kawałek papieru do pieczenia, ale taki na prawdę duży, złożyć go na pól do środka włożyć ciasto i voilà, wałkujemy przez papier do pieczenia, łatwo szybko przyjemnie i nie obsypując wszystkiego dookoła mąką. (patent przydaje się nie tylko w tym przepisie)
Próbujcie!
TARTA Z JABŁKAMI
Składniki:
Wypełnienie:- 1 i 1/2 kg jabłek
- sok z jednej cytryny
- przyprawy korzenne (cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru pudru
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 75 g oleju roślinnego
- 30 g słodkiego syropu lub cukru
- odrobinka soli
- 50 ml zimnego mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej masy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalki.
- Kiedy czekamy aż ciasto się schłodzi obieramy i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce jabłka, mieszamy je razem z sokiem z cytryny, skrobią ziemniaczaną, przyprawami i cukrem pudrem, odstawiamy na bok żeby się wszystko ze sobą przegryzło.
- Po upływie 20 minut ciasto wyciągami i odstawiamy jeszcze na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Wałkujemy i układamy w formie posmarowanej olejem.
- Do wyłożonej ciastem formy przekładamy masę z jabłek i przykrywamy je resztkami/skrawkami ciasta jeśli nam zostało.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.

Możecie zrobić również wersję która ma ciasto i na spodzie i u góry wtedy podczas przygotowywania ciasta wystarczy podwoić liczbę składników i włożyć do zamrażalki dwie osobne kulki.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz