Jednym z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej jest chilli con carne, dziś chciałabym Wam pokazać jak łatwe, szybkie i przyjemne jest zrobienie jego roślinnego odpowiednika. Jeśli raz je zrobicie to już nie będzie odwrotu, będziecie je robić cały czas. Wersji tego dania jest tyle ile razy jest robione, za każdym razem wychodzi troszkę inaczej, w zależności od tego co mamy w lodówce i jak mocno przechylimy opakowanie z przyprawami. To danie każdy może dopasować do siebie. Jest to danie jednogarnkowe, dzięki temu podczas całego gotowania brudzimy tylko jeden garnek/patelnię nóż i deskę do krojenia ten aspekt sprawia, że uwielbiam je jeszcze bardziej.
CHILLI SIN CARNE
Składniki:
- 2 cebule
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 1 papryka
- 2 papryczki chilli (lub inne ostre)
- 250g - 450g pieczarek
- 2 puszki pomidorów lub 4 - 5 świeżych
- 2 puszki fasoli lub około 400g suchej (do ugotowania)
- sól, pieprz, papryka wędzona (słodka lub ostra), kmin rzymski, majeranek, kolendra...
- sos sojowy
- kukurydza (opcjonalnie)
- ugotowana marchewka lub słodkie ziemniaki (opcjonalnie)
- świeża kolendra i pietruszka do podania
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzewamy olej w garnku lub w głębszej patelni i wrzucamy tam pokrojoną cebulę (dowolnie, jak lubicie, ja przeważnie kroje w piórka) i paprykę.
- Gdy cebula troszkę zmięknie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 5 min.
- Wszystkie przyprawy rozcieramy i łączymy w moździerzu, następnie wraz z pokrojonymi pieczarkami dodajemy do cebuli, papryki i czosnku, dusimy pod przykryciem około 10-15min.
- Gdy pieczarki puszczą wodę i zrobią się miękkie dodajemy resztę składników i dusimy około 15 min pod przykryciem.( jeżeli po tym czasie okaże się, że danie ma konsystencję zupy to trzeba gotować jeszcze 15-25 min bez przykrywki).
- Podajemy ze świeżą kolendrą i pietruszką.

Jak widzicie jest to przepis wyjściowy do wielu pysznych dań, ja przeważnie robię troszkę więcej i tę nadwyżkę mrożę, w razie nieprzewidzianych głodnych gości.
Tak wygląda moja opcja na wynos:
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz