Dzisiejszy przepis jest ostatnio jednym z moich ulubionych, jest jak zwykle łatwy i szybki w przygotowaniu a efekt kilku minut naszej pracy jest oszałamiający. Nie ma sensu więcej pisać, macie 10 minut i piekarnik? Spróbujcie koniecznie !
WEGAŃSKA SZARLOTKA W 10 MINUT!
Składniki:
Suche:
- szklanka mąki (ja użyłam mąki jaglanej, ale obojętnie jakiej użyjecie )
- szklanka kaszy mannej
- kakao/karob (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub jedna sody oczyszczonej)
- 1-2 łyżek siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 1,5kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru lub 2-3 łyżki syropu ryżowego/ z agawy/daktylowego.....
- cynamon, imbir, kardamon, .....
- starta skórka z pomarańczy/ cytryny
Sposób przygotowania:
- Mieszamy osobno wszystkie suche i mokre składniki.
- Obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych wrzucamy do blendera i miksujemy z reszta składników do mokrej masy. (Jeśli lubicie kawałki jabłek w szarlotce to po prostu po obraniu pokrójcie jabłka tak jak lubicie lub zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, ale wtedy lepiej dodać cukier nie rafinowany do suchej masy->tez 1/2 szklanki)
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i można zaczynać układać warstwy.
- Najpierw zakrywamy dno formy suchą masą, następnie wylewamy/wysypujemy mokrą masę, którą znów przykrywamy suchą i znów mokrą i ostatnią suchą.
- Na samej górze rozkładamy łyżką kawałki oleju kokosowego.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę

Komentarze
Prześlij komentarz