Są przepyszne i delikatne, rozpływają się w ustach, można jeść je na słodko z syropem klonowym lub powidłami. Można też na wytrawnie, same w jakimś sosie, np. pieczarkowym albo z pulpecikami.
W całej procedurze przygotowania kluczowe jest przeciskanie przez praskę, trzeba to zrobić na gładko, wtedy kopytka będą same wskakiwać do buzi.
Tofu zapewnia im subtelną miękkość a dodatek dyni nadaje śliczny żółciutki kolor.
Kopytka to też dobry sposób żeby zużyć ziemniaki które zostały z poprzedniego obiadu, chociaż u mnie w domu to się raczej rzadko zdarza żeby jakieś ziemniaki zostały.
Jak już je przygotujemy możemy zjeść od razu na ciepło lub zostawić na później i albo ponownie zagotować albo odsmażyć.

Składniki:
kostka tofu
500 g ziemniaków
200 g dyni
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i dynię ugotować.
Dokładnie przecisnąć przez praskę razem z tofu
Dodać mąki i sól. Z powstałej masy uformować kilka większych kul i odstawić je na 10-15 minut na oprószonej mąką stolnicy lub blacie.
Nastawić już wodę w dużym garnku żeby się już gotowała,
Po upływie tych 10 minut, masujemy ciasto, kulamy i formujemy podłużne wałki,
wałki siekamy nożem do masła lekko pod kątem, co około 2 cm, tworząc kopytka
Wrzucamy je ostrożnie i pojedynczo do wrzącej wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotujemy 1-2 min. Wyciągamy łyżką cedzakową.
W całej procedurze przygotowania kluczowe jest przeciskanie przez praskę, trzeba to zrobić na gładko, wtedy kopytka będą same wskakiwać do buzi.
Tofu zapewnia im subtelną miękkość a dodatek dyni nadaje śliczny żółciutki kolor.
Kopytka to też dobry sposób żeby zużyć ziemniaki które zostały z poprzedniego obiadu, chociaż u mnie w domu to się raczej rzadko zdarza żeby jakieś ziemniaki zostały.
Jak już je przygotujemy możemy zjeść od razu na ciepło lub zostawić na później i albo ponownie zagotować albo odsmażyć.
KOPYTKA LENIWE Z TOFU I DYNIĄ

Składniki:
kostka tofu
500 g ziemniaków
200 g dyni
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i dynię ugotować.
Dokładnie przecisnąć przez praskę razem z tofu
Dodać mąki i sól. Z powstałej masy uformować kilka większych kul i odstawić je na 10-15 minut na oprószonej mąką stolnicy lub blacie.
Nastawić już wodę w dużym garnku żeby się już gotowała,
Po upływie tych 10 minut, masujemy ciasto, kulamy i formujemy podłużne wałki,
wałki siekamy nożem do masła lekko pod kątem, co około 2 cm, tworząc kopytka
Wrzucamy je ostrożnie i pojedynczo do wrzącej wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotujemy 1-2 min. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Smacznego!
W wersji dyniowej jeszcze nie robiłam leniwych:) Czas na przetestowanie!
OdpowiedzUsuń