Korzystając z ciszy przed burzą gotowania, zanim jeszcze poczujemy magię świątecznych smaków. Leniwie można sobie jeszcze zrobić szybciutki makaron. Takie trochę danie "resztkowe". Bo po troszeczku wszystkiego co było w lodówce. Rucola nie jest obowiązkowa, ale zawsze dobrze jest dodać coś zielonego do obiadu, niech dzienna porcja warzyw się zgadza! Genialnie smakuje też z roszponką. Warto zwrócić uwagę na dokładne zblendowanie sosu, nada to lekkości daniu, sprawi, że będzie po prostu kremowo i pysznie!
💚makaron
💚cebula pokrojona w drobną kostkę
💚2 garści szpinaku
💚oliwa do podsmażania
💚 rucola (opcjonalnie)
💚Sos:
💚1/2 ugotowanego ziemniaka
💚1/2 ugotowanego batata
💚1/2 tofu wedzonego
💚2 suszone pomidory
💚2 łyżki jogurtu sojowego
💚mleko sojowe
💚2-3 łyżki płatków drożdżowych
💚ząbek czosnku
💚papryka wędzona
💚sól, pieprz

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Teraz sos! Najpierw podsmażamy na oliwie cebulkę, nie mieszając za bardzo tak do 5 minut, aż zbrązowieje, kiedy to się stanie dodajemy szpinak i wyłączamy grzanie, on ma tylko trochę oddać wodę i zmniejszyć objętość.
Wszystkie składniki na sos blendujemy na gładką masę. Przyprawy dodajemy według uznania, jedni lubią bardziej inni mniej pikantne, czy też słone, najlepiej jest dodawać po troszku i próbować. W razie co zawsze jeszcze na patelni można dosypać.
Na patelnie wlewamy zawartość blendera, wrzucamy makaron i wszystko ze sobą dokładnie łączymy.

KREMOWY MAKARON JAKBY SEROWY
Składniki:
💚makaron

💚2 garści szpinaku
💚oliwa do podsmażania
💚 rucola (opcjonalnie)
💚Sos:
💚1/2 ugotowanego ziemniaka
💚1/2 ugotowanego batata
💚1/2 tofu wedzonego
💚2 suszone pomidory
💚2 łyżki jogurtu sojowego
💚mleko sojowe
💚2-3 łyżki płatków drożdżowych
💚ząbek czosnku
💚papryka wędzona
💚sól, pieprz
Sposób przygotowywania:






Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz