Przejdź do głównej zawartości

Bezmięsne ala' mięsne bolognese

Łatwo szybko wygodnie! 
Miałam wczoraj spokojny dzień zajmowania się domem, jestem już co prawda po fazie wiosennych porządków. Bo jakoś tak nie wypada, żeby cieplutkie słońce wpadało przez brudne okna, prawda? I żeby odbijało się od brudnej podłogi. No więc poszłam wczoraj na powolny spacer z psem, wróciłam, wykąpałam się, leniwie troszkę czytając książkę, troszkę leżąc na kanapie wycisnęłam i wypiłam sok (4 marchewki, 2 jabłka, pietruszka, seler naciowy i dwie pomarańcze), nastawiłam wstążki marchewki do kiszenia, wszystko to nagrałam, posiałam kiełki, zasadziłam natkę pietruszki, wskoczyłam na matę, odrobiłam swoje zadania domowe zadane przez moją nauczycielkę do czasu następnych wspólnych zajęć/następnej praktyki. Wszystko działo się tak leniwie i spokojnie, moja głowa dryfowała gdzieś w obłokach i zupełnie straciłam rachubę czasu.
No i nagle, z błogiego lenistwa wyrwał mnie SMS  - "Zaraz bd wracał". Och! Jakto? Z tego wszystkiego zapomniałam, że obiecałam zrobić obiad! Mało tego nie zaplanowałam wcześniej nawet mniej więcej tego co chciałabym/co mogłabym przygotować, czy trzeba coś dokupić? Nie, nie,na zakupy też nie poszłam, nie miałam już na to czasu! Zamknęłam za to na chwilę oczy, skoncentrowałam się zlokalizowałam szafkę, otworzyłam ją i... pomysł spadł na mnie i to całkiem dosłownie! Hah. Wiecie jak to jest kiedy ciągniecie za rączkę a tu nagle bach, granulat sojowy ląduje na waszej głowie (miałam szczęście, że to był tylko granulat a nie np. butelka sosu sojowego, albo kg kaszy... ooo myślę w sumie, że najgorsze byłoby otwarte opakowanie cukru, albo mąki). No więc dobrze, niech będzie robimy granulat! Szybko sprawdziłam czy jest makaron(znalazłam bezglutenowy), każdy makaron jest dobry, użyjcie taki jaki najbardziej lubicie, ja po prostu taki miałam. A i jak gotuję nitki to wrzucając do wrzątku łamię je na pół, żeby potem się łatwiej jadło. No i dobrze, mamy wszystkie składniki i zabieramy się do dzieła, mówię my bo zawsze mam ze sobą swojego małego kudłatego pomocnika, który bardzo uważnie się przygląda i spisuje w głowie dla Was wszystkie te przepisy!
Nie minęło nawet 20 minut a ja miałam gotowy pyszny obiad.
I wiecie co? Zanim wrócił do domu ja zdążyłam nawet przeczytać sobie na spokojnie jeszcze kilka stron. 




WEGAŃSKIE BOLOGNESE

Składniki:
  • paczka granulatu sojowego - 150g
  • butelka passaty pomidorowej - 500g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 4 pieczarki 
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z kiszonej kapusty*(jeśli mamy mało kwaśną passatę)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • pieprz do smaku 
  • 400g makaronu
+trochę oleju do smażenia
+jakaś zielenina do podania(ja użyłam rukoli i bazylii)
+płatki drożdżowe do podania


Sposób przygotowania: 
  1. Suchy granulat sojowy zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut
  2. Wrzucamy makaron do wrzątku, żeby już się gotował!
  3. Na odrobinę rozgrzanego oleju wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoto 
  4. Do cebulki dodajemy jeszcze pieczarki, dusimy chwilkę aż wstępnie puszczą wodę,
  5. Granulat odcedzamy jeśli jakaś woda jeszcze została i wsypujemy na patelnię, po chwili dosypujemy jeszcze paprykę wędzoną, chilli, płatki drożdżowe i pieprz - kilka razy mieszamy
  6. Wlewamy passatę, sos sojowy, ewentualnie sok z kiszonej kapusty i wrzucamy ugotowany al dente makaron razem z czosnkiem - porządnie mieszmy, wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na chwilkę samo ze sobą! 
Gotowe!

Podajemy posypane wegańskim parmezanem(ja tu dodaje jeszcze ciutkę wędzonej papryki) lub po prostu z płatkami drożdżowymi.
No i nie zapominamy o zielenince!



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawdę ch

Buraczane kimchi!

Bardzo zdrowe, jak wszystkie kiszonki, genialne dla naszego układu pokarmowego ale też dla immunologicznego! Działa trochę jak syrop z cebuli, który robiła mi moja mama gdy jako dziecko byłam chora. Szybko stawia na nogi, idealne na ten okres kiedy niby już ciepło i lato ale tak na prawdę trochę wieje i w jednej chwili pocimy a równocześnie nas obwiewa. O tym, dlaczego warto jeść buraczki w każdej postaci pisałam już  tutaj , dodam jeszcze tylko, że jedzenie buraczków również odczuwalnie poprawia wydolność organizmu. A jeżeli chodzi o smak to jest trochę ostre, trochę kwaśne a dzięki burakowi i marchewce również słodkie! Po prostu FENOMENALNE. Sprawdzi się genialnie do  sałatki z jarmużu , ale też to talnie polecam tak po prostu zwyczajnie z puree ziemniaczanym!    BURACZKOWE KIMCHI Składniki: 1 duży lub dwa małe buraki 1 kapusta pekińska 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 łyżka cukru  1 łyżeczka papryki wędzonej 5 łyżek so

leniwe kopytka z dynią

Są przepyszne i delikatne, rozpływają się w ustach, można jeść je na słodko z syropem klonowym lub powidłami. Można też na wytrawnie, same w jakimś sosie, np. pieczarkowym albo z  pulpecikami . W całej procedurze przygotowania kluczowe jest przeciskanie przez praskę, trzeba to zrobić na gładko, wtedy kopytka będą same wskakiwać do buzi. Tofu zapewnia im subtelną miękkość a dodatek dyni nadaje śliczny żółciutki kolor. Kopytka to też dobry sposób żeby zużyć ziemniaki które zostały z poprzedniego obiadu, chociaż u mnie w domu to się raczej rzadko zdarza żeby jakieś ziemniaki zostały. Jak już je przygotujemy możemy zjeść od razu na ciepło lub zostawić na później i albo ponownie zagotować albo odsmażyć. KOPYTKA LENIWE Z TOFU I DYNIĄ Składniki:  kostka tofu 500 g ziemniaków 200 g dyni 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Sposób przygotowania:  Ziemniaki i dynię ugotować. Dokładnie przecisnąć przez praskę razem z tofu Dodać mąki i sól. Z powst