Jednym z moich ulubionych dań w ogóle, jest pizza. Mi najbardziej smakuje taka prosta z rukolą, cebulą i sosem pomidorowym. Ale każdy lubi inną i nie ważne z czym ją jemy, ciasto i tak zawsze jest podstawą i ja dziś chciałam Wam własnie przedstawić przepis na bazę całego przedsięwzięcia czyli ciasto na spód drożdżowy. W międzyczasie na blog wstawiłam już przepis na sos pomidorowy, którego możemy użyć w tym przypadku jako gotowego sosu do pizzy co znacznie przyśpiesza wykonanie zadania. Od kiedy przeszłam na weganizm nie przyszło mi nawet za bardzo do głowy żeby zjeść pizzę z serem ale ostatnio trafiłam na świetny przepis jak zrobić taki ser samemu i muszę powiedzieć, że nadaje się do tego celu idealnie. Jak już mówiłam dodatki do pizzy są cechą indywidualną więc przejdźmy do głównego winnego całego zamieszania: do ciasta!

Sposób przygotowania:
CIASTO NA SPÓD DO PIZZY
Składniki:
Zaczyn:
- 20 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka mąki
- 50 g ciepłej wody
- 10 g oleju
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 30-40 g wody
Sposób przygotowania:
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki na zaczyn i odstawić na około 10 min w ciepłe miejsce.
- W tym czasie najlepiej przygotować pozostałe składniki w dużej misce.
- Gdy na zaczynie pojawi się piana i poziom roztworu zacznie się podnosić, łączymy go z resztą przygotowanych składników.
- Zagniatamy ciasto, wałkujemy i układamy na wysmarowanej olejem blaszce lub formie do pizzy.
- Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem i dokładamy na co tylko mamy ochotę.
- Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 min. Pamiętajcie jednak, że każdy piekarnik jest inny więc lepiej spoglądajcie na nią od czasu do czasu w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz