I znów dynia ale myślę, że nikogo to nie dziwi bo ilość rzeczy które można zrobić z dynią jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. I tak o to ja tym razem wyobraziłam sobie pyszny puszysty i delikatny sernik dyniowy taki jaki jadłam jeszcze będąc wegetarianką. Wynik mojej pracy w kuchni okazał się trochę inny niż myślałam.
Nie spodziewałam się takiego efektu. Myślę, że i Wy jeśli spróbujecie odtworzyć ten przepis będziecie bardzo mile zaskoczeni. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.

Sposób przygotowania:
Nie spodziewałam się takiego efektu. Myślę, że i Wy jeśli spróbujecie odtworzyć ten przepis będziecie bardzo mile zaskoczeni. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
WEGAŃSKI "SERNIK" DYNIOWY
Składniki:
- 200g herbatników lub innych kruchych ciasteczek (ja użyłam korzennych ciastek z lidla z oferty specjalnej już świątecznej)
- 20g oleju kokosowego
- 0.4kg dyni
- 100g kaszy jaglanej
- mleko kokosowe (opcjonalnie)
- przyprawy korzenne
- syrop klonowy
- sok z cytryny/pomarańczy/pigwy (we wszystkich wersjach wychodzi fenomenalny)
- 1/2 łyżeczki agar-agar(opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy, obieramy i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
- Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy z dodatkiem mleka kokosowego.
- W tym czasie herbatniki mielimy na "mąkę" i mieszamy z olejem kokosowym.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na spód 1/2 masy z herbatników
- Dynię, kaszę jaglaną, syrop klonowy, agar-agar, sok z cytrusów lub pigwy, około łyżki przypraw korzennych blendujemy na gładką masę i wlewamy do wcześniej przygotowanej formy, posypujemy to wszystko pozostałą połową herbatników.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz