Mamy środek sezonu na dynię i grzechem byłoby tego nie wykorzystać.W tym roku zaskoczył mnie kolejny gatunek z którym wcześniej nie miałam do czynienia a nawet nie wiedziałam o jego istnieniu. Do tej pory dynia kojarzyła mi się głownie z curry, indyjską zupą krem lub sernikiem dyniowym. Także będąc na moim pobliskim bazarku bardzo się zdziwiłam gdy odszukałam dynię makaronową. Ale jedno wiem na pewno! Ta kombinacja wchodzi do mojego cotygodniowego jadłospisu. Tak szybkiego i tak pysznego obiadu jeszcze nie miałam. Myślę, że to danie i ten rodzaj dyni przekona nawet osoby, które za nią nie przepadają. Nie ma co tu więcej się rozpisywać przepis bardzo krótki to i opis powinien taki być.
Dynia makaronowa z sosem.
Składniki:
- dynia makaronowa
- pieczarki
- sos pomidorowy
- natka pietruszki
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- płatki drożdżowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy na pół i wkładamy do piekarnika na 45-55 minut w 190 stopniach. (piekarnik nie musi być nagrzany)
- W tym czasie kroimy pieczarki jak nam się podoba, podduszamy tak by puściły wodę i zalewamy sosem pomidorowym doprawiamy do smaku.
- Jak dynia się upiecze wylewamy wodę która się zebrała w jej wnętrzu i widelcem lub łyżką wydłubujemy miąższ ze środka do misek bądź talerza.
- Miąższ polewamy sosem a następnie posypujemy płatkami drożdżowymi i natką pietruszki.
Smacznego!
Dynia ważąca około 2kg wystarczy jako obiad dla 4 osób.
Komentarze
Prześlij komentarz