Głównym źródłem energii czerpanej z pożywienia powinny być węglowodany. Nie można zatem wyobrazić sobie tego bez ziemniaków. Jest to idealne warzywo, którego podstawowym składnikiem jest skrobia, ale jest też dodatkowo bogaty w różne pierwiastki takie jak: jod, potas, wapń, żelazo oraz witaminę C. Nie zawsze jednak mamy ochotę na gotowane ziemniaki lub frytki (moim zdaniem są jednak za tłuste), co robimy w takiej sytuacji?
No oczywiście pieczone ziemniaczki! Jest to też doskonała wersja dla leniwych ponieważ jeśli wybierzemy jędrne ziemniaczki to nie będziemy musieli ich nawet obierać.
Do dzieła.
PIECZONE ZIEMNIACZKI
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- suszona wędzona papryka (może też być ostra)
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaczki obieramy lub tylko myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki.
- pokrojone ziemniaczki wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy je na małym ogniu około 10-15 min.
- W tym czasie mieszamy ze sobą resztę składników, wykładamy papier do pieczenia na blaszkę i włączamy piekarnik aby się nagrzał do 200 stopni Celcjusza.
- Jak ziemniaczki będą lekko miękkie to odcedzamy i czekamy chwile aż trochę ostygną.
- Gdy kartofelki będą miały temperaturę pokojową wykładamy je na blachę i łączymy z przygotowaną wcześniej mieszaniną.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-45 min zależnie od wielkości naszych cząstek ziemniaczanych.
Smacznego!
Właśnie w moim piekarniku mam pieczone ziemniaczki Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą pyszne!
Pozdrawiam :P