Kolejna zupa, oczywiście w związku z nadchodzącą zimą w składzie jest imbir!
Aromatyczna, kremowa, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie kwaśna, lekko słodka, ciut pikantna i ta odrobinę przysmażona, mięciutka, rozpływająca się w ustach brukselka!
Jak zawsze pyszna, jak zawsze szybka w przygotowaniu, mało roboty, mało sprzątania i tylko jeden garnek lub patelnia do umycia, a no i pyszna, ale to chyba już mówiłam.
Składniki oznaczone gwiazdką można pominąć, albo przynajmniej nie dodać ich wszystkich na raz.
Smacznego!
BRUKSELKA W ZUPIE PO AZJATYCKU
(vegan)
Składniki:
makaron vermicelli
200 g brukselek
1/2 marchewki
1 cebulka
2-3 cm pora
5 cm kapusty pekińskiej*
5 pomidorków koktajlowych
kilka różyczek kalafiora
2-3 cm imbiru
2 ząbki czosnku
2 listki kaffiru
papryka wędzona
groszek*
fasolka szparagowa*
łyżka pasty sambal lub świeże chilli,
2 pieczarki,
łyżeczka pasty miso
puszka mleczka kokosowego
sos sojowy
świeża kolendra,
szczypiorek,
limonka
Sposób przygotowania:
Kroimy wszystko - brukselki, pomidorki, pieczarki i limonkę na połówki, marchewkę w zapałki, kapustę, cebulkę, imbir i czosnek w plasterki, kalafior rozdzielamy na drobniejsze różyczki,W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej i powoli, leniwie wrzucamy wszystkie składniki w takiej kolejności jak są wypisane powyżej, zaczynając od brukselek, kończąc na paście miso, zalewamy wszystko wodą, ale tylko tyle żeby ledwo zakryła zawartość patelni,
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 min,
W tym czasie zajmijmy się makaronem według przepisu na opakowaniu,
Po tym czasie dolewamy do reszty mleczko kokosowe, mieszamy, czekamy aż zabulgocze i ściągamy z palnika,
Doprawiamy sosem sojowym,
Podajemy z makaronem, posypane szczypiorkiem, świeżą kolendrą z połówką limonki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz