Od czasu do czasu trafia się coś takiego co masz ochotę jeść na okrągło, robisz wszystkie możliwe wariację na temat tego dania. I tak własnie powstał ten przepis. Pewnego dnia otworzyłam gazetę i zobaczyłam "tortille ze szparagami" z tym, że sezon mamy już od dawna nie szparagowy, ale mąka z cieciorki znalazła się w domu, więc czemu by nie spróbować. A w lodówce? A w lodówce kalafior i cebula. No i to co wtedy wyszło było bardzo, ale to bardzo dalekie od tego przepisu który tu podaję. Mimo wszystko coś zaiskrzyło i następnego dnia znów postanowiłam spróbować, dodałam więcej warzyw, w trochę innych proporcjach, następnego dnia znowu a potem jeszcze raz. No i w końcu doszliśmy do tego jak jest najsmaczniej! I właśnie to Wam tu dziś przedstawiam!
Można jeść na zimno na ciepło, możecie tam dodać nawet pieczone ziemniaki z wczoraj, brokuła, marchewkę, ugotowaną soczewicę... no na prawdę cokolwiek Wam przyjdzie do głowy! A jak już omleciki są gotowe to ja najbardziej lubię je wysmarować avocado i zjeść z pomidorem, kiszonym ogórkiem! Ale temat dodatków wydaje mi się jeszcze szerszy, niż ten w którym mówiłam co można włożyć do środka.
Bawcie się więc, próbujcie i jedzcie pyszne jedzenie!
CIECIERZYCOWE OMLETY ŚNIADANIOWE
Składniki:

- 100 g mąki z ciecierzycy
- kawałek dyni
- 2 pieczarki
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- cukinia
- 2 garści szpinaku/jermużu
- kalafior (opcjonalnie)
- płatki drożdżowe
- łyżeczka czarnej soli
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka pieprzu czarnego lub ziołowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka octu
Sposób przygotowania:




Smacznego!
*trzeba ocet wylać na sodę, tak żeby się spieniła
**przewracamy omleta dopiero jak ciasto całkiem zastygnie, jak się zetnie. Jeżeli macie dużą patelnie jest spore prawdopodobieństwo,
że musicie użyć patentu z pokrywką lub talerzem. Czyli kiedy się zetnie po prostu delikatnie zsuwamy omlet na talerz/pokrywkę i nakładamy go na patelnię ale drugą stroną
że musicie użyć patentu z pokrywką lub talerzem. Czyli kiedy się zetnie po prostu delikatnie zsuwamy omlet na talerz/pokrywkę i nakładamy go na patelnię ale drugą stroną
Komentarze
Prześlij komentarz