Dzisiaj żeby nie stracić rozpędu chcę Wam pokazać przepis na kolejną zupę, która moim zdaniem jest absolutnie pyszna!
Na wywar:
Kartoflanka z kładzionym kluseczkami bez glutenu
Składniki:
Na wywar:
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
+ olej do podsmażenia
+natka pietruszki i koperek do posypania
Na kluseczki:
- 6 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz, czosnek granulowany (po 1/2 łyżeczki )
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy, tak żeby się troszkę zarumieniły.
- W tym czasie obieramy cebulę, czosnek, marchewkę wraz z pietruszką i również podsmażamy do uzyskania złotego koloru.
- Jak już wszystko bd gotowe dodajemy przyprawy i trzymamy na patelni jeszcze około 3 min.
- Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były przykryte, gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie.
- Jak już mamy gotowy wywar to można się zabrać za kluseczki, składniki zalewamy odrobiną wody i mieszamy, najlepiej dodawać po troszku wody żebyśmy nie przesadzili, ostateczna konsystencja ma przypominać pastę, lub hummus.
- Kluseczki kładziemy metalową łyżką. Nabieramy odrobinkę pasty i wkładamy do gotującej się zupy, kluseczka pod wpływem temperatury odkleja się od łyżki i już możemy nakładać następną.
Ja najbardziej lubię taką zupkę z grzaneczkami lub po prostu z chlebem. Dajcie znać czy tak jak ja uwielbiacie zupy i jaka jest Wasza ulubiona.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz