Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z 2016

BIGOS!

W moim domu na święta robiło się bigos zawsze, jednak nigdy za nim nie przepadałam bo czasem można było się natknąć na jakąś "minę" a to ostał się kawałek mięsa... albo ziela angielskiego nie wspominając już o liściu laurowym. Generalnie porażka, a przecież uwielbiam kiszoną kapustę i nie kiszoną zresztą też. Ale znalazłam sposób na to wszystko, nie dość, że zweganizowałam swoją Mamę to jeszcze sama zabrałam się za świąteczne gotowanie. I oto jest on: bigos idealny dla każdego, mięsożercy nawet się nie zorientują, że czegoś tu "brakuje" hihi. Lećcie, róbcie i smakujcie! Bo jest na prawdę petarda. BIGOS Składniki: 3 kg kapusty kiszonej  2 kg kapusty białej  kilka suszonych śliwek  opakowanie kotletów sojowych  1/2 główki czosnku  4 cebule 1 słoiczek  przecieru pomidorowego 250 g brązowych pieczarek  garść suszonych grzybow Przyprawy:  majeranek kminek pieprz sos sojowy liść laurowy jałowiec ziele angielskie cebulka prażona S

Barszcz.

Nie znam osoby, która by nie lubiła tej zupy a w czasie świąt gra ona szczególną rolę. A na co dzień jest to najczęściej jedyna wegańska opcja poza ziemniakami w większości restauracji lub knajp. Nie chce się tutaj zbytnio rozpisywać bo wydaje mi się, że wszyscy ją znamy, jednak zachęcam do spróbowania mojej wersji bo uważam, że jest wyśmienita i idealnie będzie się nadawała na wigilijny stół i spełni oczekiwania wszystkich. Poza tym o dobroczynnym wpływie buraczków pisałam już przy okazji przepisu na  zakwas . BARSZCZ NA WIGILIĘ I NIE TYLKO Składniki:  mniej więcej 3 kg buraków 3-4 marchewki 2-3 pietruszki kawałek selera 1 cebula 4-6 ząbków czosnku majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, jałowiec  3 łyżki sosu sojowego  garść grzybów suszonych  1 litr zakwasu buraczanego   Sposób przygotowania:  Buraczki zawinąć w folie aluminiową i piec przez godzinę w 190 stopniach. (ja ten krok robię poprzedniego dnia bo wtedy buraczki zdążą całkowi

Mleko kokosowe.

Dzisiaj wpadam do Was na szybko bo i przepis będzie ekspresowy. Niby zima do nas jeszcze nie przyszła ale wieczory mamy już chłodne. Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na kakao ale w lodówce żadnego mleka roślinnego nie było widać, a jak wiadomo bez mleka to nie kakałko. Całe szczęście paczka z przedświątecznymi zapasami już do mnie dotarła a w niej wiórki kokosowe i siemię lniane. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do roboty. Nastawiłam co trzeba i zanim się obejrzałam  piłam już pyszne kakao. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zacznijmy jednak od podstawy tego pysznego napoju czyli mleka kokosowego ! Jeśli uda Wam się nie wypić wszystkiego od razu to możecie zaobserwować, że po nocy spędzonej w lodówce zacznie się rozwarstwiać. Warstwę górną (tę bardziej gęstą / tłustą ) można spokojnie ubijać na sztywną bitą śmietanę. Jestem pewna, że jak spróbujecie to już nigdy nie kupicie mleka kokosowego w sklepie, zwłaszcza, że moja propozycja kosztuje około 4 zł za litr plus na prawdę ch

Kotleciki z ziemniaków.

I znów ziemniaki, może wydawać się to trochę nudne ale mi się chyba nigdy nie znudzą jest tyle odmian do wyboru i tyle różnych rzeczy/dań można z nich zrobić, że na pewno jeszcze nie raz spotkacie się z Tą bulwą na moim blogu. Jeśli ktoś y mnie zapytał jakie jest moje ulubione warzywo to właściwie bez zastanowienia odpowiedziałabym, że właśnie ZIEMNIAK a i w domu nigdy u nas ich nie braknie, kupując hurtowo oszczędzamy i możemy być spokojni, że zawsze będziemy mieli co jeść nie zależnie od sytuacji politycznej lub kataklizmów atmosferycznych. W dzisiejszym przepisie poza moimi ukochanymi "wczorajszymi" ziemniakami znajduje się również kapusta kiszona, którą każdy nie tylko weganin lub wegetarianin jeść powinien zwłaszcza w obecnie trwającym okresie jesienno-zimowym ze względu na jej wzmacniające właściwości. A wszystko to za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i witamin z grupy B (B12 także w małych ilościach występuje) Jako małą ciekawostkę dla osób lubiących zabalować do

Racuszki

Przepyszne, po prostu przepyszne! Nawet nie bardzo wiem co mogę więcej napisać kto nie spróbował ten musi to zrobić a kto próbował ten wie jakie to dobre. Jabuszka są w naszych sklepach przez okrągły rok, wiec niezależnie od sezonu i pogody możecie je zrobić zawsze. Choć np. latem ja nie mam na nie ochoty a potem znów budzę się wraz z końcówką jesieni i początkiem zimy i smażę, smażę, smażę pyszne jabuszkowe racuszki. Przeważnie robiłam takie na zwykłych drożdżach ale w tym roku raz jak byłam w sklepie to zabrakło takich jak zwykle używałam, nie jestem specjalnie zwolenniczką, a można by nawet powiedzieć, że bardzo nie jestem używania rzeczy z proszku... no ale ochota przeważyła i kupiłam na spróbowanie paczuszkę. I co się okazało? No fantastyczne! zdecydowanie łatwiej się przygotowuje i nie ma opcji żeby ciasto opadło lub cokolwiek innego się stało co mogłoby sprawić, że nasze wysiłki pójdą na marne a placki nie wyjdą. JABUSZKOWE RACUSZKI DROŻDŻOWE Składniki:  250g mąki

Pasztet

Wspaniały do kanapek, tortilli, pity ale równie dobrze można go podać z sosem i ziemniakami. Nieodłączny na wszystkich świątecznych śniadaniach. Mam tu oczywiście na myśli pasztet. Najlepszy z możliwych sposobów na wykorzystanie warzyw pozostałych po gotowaniu bulionu warzywnego. Pyszny, aromatyczny i zrobiony z "odpadków" w moim domu najczęściej z pomidorami lub grzybami. I teraz własnie postanowiłam się z Wami podzielić na ten z pomidorami i czarnuszką. Uwielbiam te małe delikatnie gorzkie i chrupkie nasionka, bo nie dość że w połączeniu z lekko kwaśnymi pomidorami dają rozkosz dla naszego podniebienia to jeszcze dbają o nasze wnętrze i są zdolne do oczyszczania krwi, obniżania gorączki, i przyśpieszania spalania tkanki tłuszczowej. Czego chcieć więcej?   CZERWONY PASZTET Z CZARNUSZKĄ Składniki:  150g czerwonej soczewicy  100g kaszy jaglanej cebula czosnek 2 ugotowane marchewki kawałek ugotowanego selera 1 ugotowana pietruszka  4-5 suszonych pomido

Placki ziemniaczane

Po prostu uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, a bez placków nie wyobrażam sobie tego świata, no dobra może troszkę wyobrażam ale wolałabym nie. W domu przeważnie jadłam je ze śmietaną, teraz jednak dużo bardziej doceniam sam smak warzyw nie utytłanych w niczym. Czasem jak się zbiegnie robienie placków i sosu czosnkowego to wtedy z tym sosem ale gwarantuje Wam, że do TYCH placków nie potrzebujecie już żadnych dodatków. Polecam też żeby ktoś inny obrał Wam ziemniaki wtedy wasza robota jest jak to zwykle na moim blogu bywa szybka i przyjemna. Podpowiem też, że smażąc następne można już jeść te usmażone. No i jeszcze jedna opcja jeśli chodzi o to danie. Ja zawsze tak robię, że połowę masy smażę a połowę piekę i się wtedy robią takie płaskie jakby blaciki ziemniaczane wspaniałe do wzięcia ze sobą na zajęcia, do pracy, gdziekolwiek! Najlepiej jak są przekładane ogórkami kiszonymi. No po prostu marzenie! PLACKI ZIEMNIACZANE BEZ JAJ Składniki: 1 i 1/2 kg obranych ziemniaków

Smak tradycji.

Jedno z moich ulubionych dań, na takie właśnie już trochę zimniejsze dni, w których ciepło z jedzenia jest dla mnie bardzo istotne. Wiem, że może to już nudne ale przygotowanie tej potrawy nie wymaga od nas praktycznie wysiłku i chodzi mi tu nie tylko o krótką listę składników ale też  o to, że jest to mój ulubiony rodzaj dań czyli jednogarnkowe co oszczędza nam czas i energię, którą byśmy spożytkowali na mycie naczyń no i oczywiście woda, detergenty... można wymieniać długo wszystkie zalety potraw jednogarnkowych, najłatwiej jednak przekonać się o tym na własnej skórze i wypróbować ten przepis.  Mowa tutaj o fasolce po bretońsku. Pyszne pomidory, lekkie wspomnienie lata, kremowa fasolka i chrupiące skwarki z tofu z cebulką - dla mnie bajka! idealne na obiad śniadanie i kolację. Pyszne na ciepło i na zimno a do tego robi się samo, czego chcieć więcej? Zaczynajmy! WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki:  400g białej suszonej fasoli /  2x puszka białej fasoli 500ml pas

Dyni ciąg dalszy...

I znów dynia ale myślę, że nikogo to nie dziwi bo ilość rzeczy które można zrobić z dynią jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. I tak o to ja tym razem wyobraziłam sobie pyszny puszysty i delikatny sernik dyniowy taki jaki jadłam jeszcze będąc wegetarianką. Wynik mojej pracy w kuchni okazał się trochę inny niż myślałam. Nie spodziewałam się takiego efektu. Myślę, że i Wy jeśli spróbujecie odtworzyć ten przepis będziecie bardzo mile zaskoczeni. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. WEGAŃSKI "SERNIK" DYNIOWY Składniki: 200g herbatników lub innych kruchych ciasteczek (ja użyłam korzennych ciastek z lidla z oferty specjalnej już świątecznej) 20g oleju kokosowego 0.4kg dyni 100g kaszy jaglanej mleko kokosowe (opcjonalnie) przyprawy korzenne syrop klonowy sok z cytryny/pomarańczy/pigwy (we wszystkich wersjach wychodzi fenomenalny)  1/2 łyżeczki agar-agar(opcjonalnie)  Sposób przygotowania: Dynię kroimy, obieramy i pieczemy w 180 stopniac

Wegańska tarta?

Bardzo lubię tarty wszelkiego rodzaju na słodko, na słono obojętnie wszystkie są pyszne. No tak ale jak zrobić kruche ciasto bez jajka i masła?  Czy to się w ogóle da? No i pewnego dnia chciałam spróbować zrobić ucierane ciasto ze śliwkami takie jak robiła moja mama (oczywiście w wersji wegańskiej) i zamiast oczekiwanego efektu uzyskałam kruche ciasto ze śliwkami. Nie czekając dłużej zaczęłam kombinować bo pojawił się kolejny problem jak zrobić szpinak żeby był smaczny i nie smakował błotkiem bez dodatku fety albo chociaż serka wiejskiego? I oto jest tarta idealna, jak wszystkie moje przepisy szybka łatwa do wykonania i oczywiście pyszna! Nic tylko robić! WEGAŃSKA TARTA ZE SZPINAKIEM Składniki na ciasto:   300g mąki  100g oleju kokosowego szklanka zimnej wody  sól  Składniki na wkład: 400g szpinaku 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, majeranek,  + płatki drożdżowe i natka pietruszki do posypania na upieczoną już tartę Sposób

Dynia.

Mamy środek sezonu na dynię i grzechem byłoby tego nie wykorzystać.W tym roku zaskoczył mnie kolejny gatunek z którym wcześniej nie miałam do czynienia a nawet nie wiedziałam o jego istnieniu. Do tej pory dynia kojarzyła mi się głownie z curry, indyjską zupą krem lub sernikiem dyniowym. Także będąc na moim pobliskim bazarku bardzo się zdziwiłam gdy odszukałam dynię makaronową. Ale jedno wiem na pewno! Ta kombinacja wchodzi do mojego cotygodniowego jadłospisu. Tak szybkiego i tak pysznego obiadu jeszcze nie miałam. Myślę, że to danie i ten rodzaj dyni przekona nawet osoby, które za nią nie przepadają. Nie ma co tu więcej się rozpisywać przepis bardzo krótki to i opis powinien taki być. Dynia makaronowa z sosem. Składniki: dynia makaronowa pieczarki sos pomidorowy natka pietruszki sól, pieprz, pieprz cayenne płatki drożdżowe (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Dynię kroimy na pół i wkładamy do piekarnika na 45-55 minut w 190 stopniach. (piekarnik nie mu

Pieczone ziemniaczki

Głównym źródłem energii czerpanej z pożywienia powinny być węglowodany. Nie można zatem wyobrazić sobie tego bez ziemniaków. Jest to idealne warzywo, którego podstawowym składnikiem jest skrobia, ale jest też dodatkowo bogaty w różne pierwiastki takie jak: jod, potas, wapń, żelazo oraz witaminę C. Nie zawsze jednak mamy ochotę na gotowane ziemniaki lub frytki (moim zdaniem są jednak za tłuste), co robimy w takiej sytuacji? No oczywiście pieczone ziemniaczki! Jest to też doskonała wersja dla leniwych ponieważ jeśli wybierzemy jędrne ziemniaczki to nie będziemy musieli ich nawet obierać.  Do dzieła. PIECZONE ZIEMNIACZKI Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 łyżki oleju ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę suszona wędzona papryka (może też być ostra) pieprz, sól Sposób przygotowania:  Ziemniaczki obieramy lub tylko myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki.  pokrojone ziemniaczki wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy je na małym ogniu około 10-15 min.

Marchewkowe

Jeszcze do niedawna ciasta robiłam bardzo rzadko, a jeśli już coś piekłam były to muffiny brownie z owocami. Teraz mam jakoś tak dużo motywacji i chęci, może to też kwestia tego, że nie jem właściwie w ogóle innych kupnych słodyczy ( oreo się nie liczy). No w każdym razie mam dla Was kolejny przepis na cudowne ciacho! Ja uwielbiam marchewki w zasadzie w każdej postaci, nie trudno się więc domyślić, że tym razem będzie to ciasto właśnie z użyciem tych przepysznych warzyw korzeniowych. Marchewka sama w sobie ma,bardzo dużo zalet, jest bogata między innymi w witaminy z grupy B, no i coś z czego jest najbardziej znana czyli posiada prowitaminę A. Ale przede wszystkim jest pyszna i słodziutka  i właśnie z tej jej właściwości będę dziś korzystała. Składniki: 100 ml oleju roślinnego (ja użyłam kokosowego) 70 ml mleka roślinnego 60 - 70 ml syropy klonowego (lub innego ) 300 - 350 g startej na grubych oczkach marchewki 3 łyżki siemienia lnianego 1/3 szklanki ciepłej

Groszkowa pasta kanapkowa

O tym, że uwielbiam pastę z avocado to już wiecie, jeśli przeglądaliście też inne przepisy na moim blogu. Ale czasem te zwykłą, prostą (ale nadal cudowną) pastę z avocado ma się ochotę troszkę podrasować żeby się nie znudziła i tak oto powstała kolejna pasta nadająca się do chleba ale może być też wykorzystywana jako dip do natchosów lub marchewek. Ja użyłam groszku z puszki ale równie dobrze może być mrożony, tylko pamiętajcie wtedy żeby go najpierw ugotować. GROSZKOWA PASTA KANAPKOWA Składniki:  1/2 avocado ząbek czosnku puszka groszku lub 400g mrożonego ugotowanego pieprz, sól do smaku świeże zioła ( takie jakie masz ) bazylia kolendra, natka pietruszki Sposób przygotowania :  Wszystko blendujemy razem na jednolitą masę! Smacznego!  Pamiętajcie, że przepisy są tylko inspiracją to jak będzie wyglądało Twoje danie ogranicza tylko Twoja wyobraźnia! 

Szybkie śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, to każdy wie i mam nadzieję, że wszyscy je jedzą, no tak ale co zrobić kiedy chcemy iść na trening? Do tej pory rano od razu po przebudzeniu szłam na wybieganie i akurat gdy wracałam do domu zaczynałam być głodna, robiłam sobie śniadanie i wszystko było w porządku dopóki nie zaczęłam chodzić na poranną jogę, pobudka, wybieganie psa ( i siebie ) przygotowanie wszystkiego do pracy to trwa około 1.5h u mnie a jeszcze czeka mnie dojazd, godzinna praktyka i dopiero śniadanie. Co zrobić żeby podczas ćwiczeń nie burczało nam w brzuchu, ale żebyśmy też nie byli ociężali? Żebyśmy mogli w zupełności skupić się na celu w jakim przychodzimy na dane zajęcia a nie na tym, że jesteśmy głodni lub przeciwnie mdli nas. Dość długo nie mogłam poradzić sobie z tym problem. Ale w końcu znalazłam rozwiązanie idealne! Coś co zjedzone najpóźniej pół godziny przed zajęciami nie będzie nam się odbijało i zarazem coś co zjedzone nawet godzinę przed nadal będzie nas ut

Czas na pomidora.

Wrzesień to już czas najwyższy żeby zabrać się za robienie przetworów na zimę. Jednym z moich ulubionych przepisów do słoika jest przepis na wyśmienity sos pomidorowy. Nadaje się np. żeby dodać go do bulionu warzywnego i delektować się pyszną zupą pomidorową ale sprawdzi się również jako sos do pizzy lub makaronu/ryżu. Ja dodaję go gdy robię chilli sin carne zamiast pomidorów, a gdy dodamy go do naszego zwykłego codziennego hummusu lub pasty kanapkowej z fasoli nabiorą one nowego niecodziennego wymiaru. Myślę, że zastosowań dla tego sosu jest mnóstwo i każdy znajdzie swoje ulubione, więc żeby już nie przedłużać szybciutko pisze Wam ten mój przepis. BAZOWY SOS POMIDOROWY   Składniki: 1kg pomidorów (najlepsze do sosów są pomidory tzw. bawole serca, ale nie martwcie się nie jest to obowiązkowe ), 2-3 cebule, 6-7 ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie (według uznania), 1/2 łyżeczki wędzonej papryki suszonej kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)