Uwielbiam mak! I zawsze czekałam na święta między innymi ze względu na makowiec! Trochę głupota jak teraz o tym myślę, bo przecież mogę go sobie zrobić w każdej chwili, no ale może to po prostu już nie to samo? Nie wiem.
Strudle drożdżowe, no smaczne, wyglądają imponująco, ale nie moje, jakoś nigdy mi nie wychodziły, znalazłam wiec sobie inny przepis. Kolejny problem pojawił się kiedy zdecydowałam się przejść na dietę roślinną bo w tamtym innym przepisie było 6 jaj i kostka masła no i znowu zostałam bez makowca, nie robiłam go od kiedy zmieniłam swoje odżywanie na bardziej etyczne, ale w tym roku już nie wytrzymałam, postanowiłam spróbować, i wiecie co? Jest jeszcze lepszy! Lekko piernikowy spód sprawia, że jeszcze bardziej smakuje świętami, lekka i chrupka kruszonka na wierzchu, mmmm..! I te przepiękne czerwone jagody goi, czyż nie jest uroczy?
Ale sprzedam Wam jeszcze coś, ale to tak w tajemnicy!
Zrobiłam dwa ciasta na raz! I zajęło mi to nieco ponad godzinę włącznie z pieczeniem.
To cudowne, ekonomiczne, łatwe i przyjemne a na dodatek ekspresowe wyjście dla każdego!
Wyrobiłam ciasto, wrzuciłam je do zamrażalki, przygotowałam jabłuszka, mak i kruszonkę, wstawiłam piekarnik, rozwałkowałam ciasto, uformowałam wszystko jak trzeba, wstawiłam do piekarnika i wskoczyłam na matę!
Ale Ty możesz wykorzystać zaoszczędzony dzięki takiemu rozwiązaniu czas na co tylko chcesz!
Zachęcam Was oczywiście żebyście sami zrobili masę makową ale jeśli troszkę jesteście leniuszkami, albo po prostu szkoda Wam na to czasu to sprzedaję informację : masa makowa Bakalland jest wegańska! (tylko strasznie słodka, możecie wtedy dodać mniej cukru do ciasta i pominąć kruszonkę- posypując wierzch tylko kruszonymi migdałami)
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC
Składniki :
- 900 g masy makowej
- 100 ml mleka roślinnego
- łyżeczka agaru
- dokładnie takie samo ciasto jak tutaj
- jagody goi i pokruszone migdały do dekoracji
- 25 g mąki
- 15 g słodkiego syropu
Sposób przygotowywania:
- Robimy ciasto dokładnie tak samo jak na tartę, wkładamy do zamrażalki na 20 minut
- W tym czasie w rondelku gotujemy mleko, dodajemy do niego agar, mieszając czekamy aż zabulgocze i łączymy z masą makową.
- Ciasto wyciągamy i niech poleży jeszcze 10 minut w temperaturze pokojowej, potem trzeba je rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia.
- Masę makową układamy na cieście.
- Mąkę zagniatamy razem z syropem na kruszonkę dłonią a następnie posypujemy nią mak.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut (aż boki ciasta nam się zarumienią)
- Wyciągamy z piekarnika, dekorujemy jagodami i kruszonymi migdałami!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz