Pierwszy post to na prawdę nie lada wyzwanie. Dlatego postanowiłam zacząć od czegoś łatwego, pysznego i dla każdego, nawet jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej uważam, że warto spróbować zrobić sobie coś takiego w domu. Wybrałam więc przepis na uniwersalną pastę z avocado, którą można wykorzystać jako smarowidło do pieczywa ale równie wspaniale smakuje jako dodatek do dań jednogarnkowych (obowiązkowo do chilli sin carne). Samo przygotowanie zajmuje do 5 min. Kupując avocado zwrócimy uwagę aby było miękkie, a jeśli nie było takiego lub w domu okazało się, że kupiliśmy jednak twarde możemy położyć je koło bananów a po 2-3 dniach uzyskamy oczekiwaną miękkość. Nie przedłużając:
UNIWERSALNA PASTA Z AVOCADO
Składniki:
- 1 dojrzałe avocado
- 2 łyżki soku z limonki / 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Jest wiele metod obierania / wydobywania avocado ze skórki, możemy je po prostu mocno ścisnąć, wyjdzie wtedy samo jak pasta do zębów z tubki, możemy przekroić na pół wyjąć pestkę za pomocą dużego noża i wydłubać miąższ łyżką, a możemy też obrać całe ze skórki i zgnieść widelcem wszystko co znajduje się w okół pestki .
Jak już mamy obrane avocado dodajemy do niego resztę składników i widelcem rozcieramy i mieszamy wszystko na jednolitą pastę.
Oczywiście każdy z nas może dodać jeszcze innych przypraw lub warzyw i urozmaicić swoją pastę tak jak chce i tak jak lubi.
Chciałabym, żeby ten przepis był inspiracją i bazą do dobrej zabawy podczas eksperymentowania i poszukiwania swoich ulubionych smaków we własnej kuchni.
Smacznego :*
Komentarze
Prześlij komentarz